Annabelle: Creation

Lights Out -kauhun ohjaajan uutuus on jatko-osaksi positiivinen yllätys ja lähempänä alkuperäistä Kirottua kuin mikään sen jälkeen ilmestynyt samaan universumiin sijoittuva pelottelu.

8.8.2017 18:05
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11.08.2017

On vaikea kuvitella kiittämättömämpää ja nenänvartta pitkin katsotumpaa tapausta kuin kauhuhitin sivuhahmon spin-off-leffan esiosa. Kaikista ennakkoasenteista huolimatta Annabelle: Creation on positiivinen yllätys ja erittäin toimiva moderni kauhuelokuva.

Elokuvan nimen Annabelle on nukke, joka nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 ilmestyneessä Kirottu-elokuvassa. Se oli demonisia voimia vastaan taistelevien Warreneiden yliluonnollisia voimia sisältävien tavaroiden varastossa. Elokuvassa mainittiin, että siinä asuu niin suuri pahuus, että pappi käy siunaamassa sen säännöllisin väliajoin.

Vaikka nukella ei ollut osaa itse elokuvassa, se sai pelkän kuvauksensa voimalla oman elokuvan vuonna 2014. Siinä esitellään tapahtumaketju, jonka perusteella Annabelle-nukke päätyy Warreneille siitä kertoneille ihmisille. Annabelle: Creation katsoo vielä kauemmas menneisyyteen ja selittää kuinka demoninen voima asettui lastenleluun.

Menetettyään tyttärensä suuressa talossa keskellä ei mitään asuva pariskunta avaa kotinsa joukolle orpotyttöjä ja näiden huoltajanunnalle. Tulokkaat aistivat pian, että talossa kaikki ei ole kohdallaan. Varsinkin joukon kaksi nuorinta tyttöä alkaa saada kontakteja olennolta, joka saattaa olla isäntäväen kuollut tytär – tai sitten jotain muuta.

Oikeastaan mikään, mitä Annabelle: Creationissa tapahtuu, ei tule yllätyksenä vähänkään tämän päivän kauhuleffoja katsoneelle. Sen toteutus on kuitenkin positiivisella tavalla poikkeuksellista. Se malttaa rakennella tarinaa, tutustuttaa hahmoihin ja kasvattaa jännitystä. Katsojaa kiusoitellaan väärillä johtolangoilla ja kun kauhu alkaa kerätä kierroksia, se tosiaan perustuu jännitysruuvin kääntämiseen, ei pelkästään äkkipelästyksiin.

Rasittavinta elokuvassa on ennalta-arvattavuuden ohella sen väkinäinen tunkeminen osaksi Kirottu-universumia. Koska kahden Kirottu-leffan ja kahden Annabellen jälkeen oman elokuvansa saa Kirottu 2:ssa nähty nunna, on hahmo pitänyt väen väkisin tunkea Annabelleenkin.

Parasta elokuvassa ovat sen nuoret pääosanesittäjät. Lulu Wilson ja Talitha Bateman ovat pätevämpiä kuin aikuiset ammattilaiset. Ei niin etteikö olisi ollut mukava nähdä pitkästä aikaa myös Miranda Ottoa, jonka lupaava ura jossain vaiheessa katosi taivaan tuuliin.

 

Annabelle: Creation -elokuvan traileri

Lisää luettavaa