Atomin paluu

5.11.2015 12:51
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 06.11.2015

Tshernobylin ydinreaktorionnettomuus vuonna 1986 pysäytti ydinenergian käytön laajenemisen pitkäksi aikaa. Kun Olkiluoto 3:n rakentamista 2000-luvun alussa alettiin suunnitella, se oli ensimmäinen uusi länsimaihin suunniteltu ydinvoimalaprojekti onnettomuuden jälkeen. Alun perin projektin oli tarkoitus valmistua vuoden 2009 kesään mennessä. Rakennustyö on edelleen kesken, ja tällä hetkellä valmistumisaikataulu on jossain vuosien 2018–20 hujakoilla.

Kokeellisia ja taiteellisiakin projekteja kuvanneet ja ohjanneet Mika Taanila ja Jussi Eerola kävivät Eurajoen kunnassa tutustumassa rakennusurakkaan jo vuonna 2004 ja sen jälkeen materiaalia surkuhupaisat mittasuhteet saaneesta projektista on kertynyt vuosikymmenen verran.

Sen vuoksi onkin harmi, ettei dokumenttiin ole saatu niin paljon sisältöä kuin olisi olettanut – tai oikeastaan sitä on liikaa. Tekijät ovat lähinnä antaneet kameroiden tallentaa ja jättävät tulkinnan katsojalle. Toki he ovat ottaneet myös kantaa ääniraitavalinnoilla, jotka esimerkiksi yhdistävät rakennustyömaan ja kauhuelokuvien mataliin taajuuksiin. Toisaalta elokuvan parasta antia ovatkin Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen timelapse-taidelyhärit mieleen tuovat nopeutetut jaksot rakennustyömaan kuhinasta.

Ääneen pääsevät niin projektin puolesta puhujat kuin erityisesti sitä vastustavat päätään väsymättä seinään hakkaavat tahot. Puolueeton tulkinta olisi, että oikeastaan kaikkien osapuolten mielipiteet perustuvat mutuun ja valikoituihin faktoihin, jotka sopivat omiin näkökulmiin. Vastustajat ovat todennäköisesti olleet enemmän tekijöiden käytettävissä, joten he saavatkin loputtomasti kuva-aikaa. Kun siihen lisätään irralliseksi jääviä otoksia puolalaisen työvoiman tissibaarivierailujen täplittämästä koti-ikävästä, alkaa punainen lanka olla lopullisesti hukassa.

Jokin aika sitten ensi-iltansa sai vastaavanlaisesta ongelmaprojektista kertova Talvivaaran miehet, olisikin kiinnostava nähdä kriittisestikin aiheeseen paneutuva dokumentti, joka tutkisi miten Suomessa on mahdollista – ja varaa – jatkuvasti ryssiä tämän kokoluokan projekteja, ja kuka niistä hyötyy.

 

Atomin paluu -elokuvan traileri

Lisää luettavaa