Becoming Cousteau

Vaikuttavan dokumentin voi nähdä myös valkokankaalla.

10.12.2021 14:13
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 10.12.2021

Jacques-Yves Cousteau tai tuttavallisemmin Jacques Cousteau (1910–1997) oli tunnettu luonnonsuojelija ja tutkimusmatkailija, jonka kasvot ja punainen pipo tunnistetaan kaikkialla maailmassa.

Cousteaun elämästä nähtiin muutama vuosi sitten ranskalainen draamaelokuva Jacques – Elämä merellä. Uusi elokuva Becoming Cousteau on sen sijaan dokumentti, ja se on amerikkalaista tekoa.

Palkitun Liz Garbusin ohjaama Becoming Cousteau kuuluu Disney Plussan valikoimiin, mistä sen voi jo nyt katsoa. Elokuva saa meillä myös pienimuotoisen valkokangaslevityksen. Visuaalisesti näyttävä dokumentti sopiikin hyvin isolle kankaalle.

Becoming Cousteau on huolella rakennettu dokumentti, jossa on puhuvien päiden sijaan käytetty monenlaisia arkistojen aarteita: haastatteluja ja otteita Cousteaun elokuvista ja tv-ohjelmista. Kertojana toimii Vincent Cassel.

Cousteau oli monella tavalla poikkeuksellinen ihminen, joka oli vuosikymmeniä aikaansa edellä. Pelkästään hänen saavutuksensa luontodokumenttien tekijänä ovat vailla vertaa. Hän on voittanut kolme Oscaria: kaksi pitkästä dokumentista ja yhden lyhytelokuvasta. Meren salaisuudet -sarja oli kansainvälinen menestys, jota katsottiin Suomenkin televisiosta ahkerasti takavuosina.

Cousteaun tutkimukset Calypso-aluksella saivat suuren yleisön kiinnostumaan paitsi meren elämästä myös sen suojelemisesta. Myöhempinä vuosinaan Cousteausta tuli vaikutusvaltainen hahmo, joka vei väsymättä sanomaansa eteenpäin myös poliitikoille.

Kuten monet suurmiehet, Cousteau ei ollut helppo persoona. Garbus kuvailee myös tätä toista puolta tragedioineen ja ihmissuhdekuvioineen. Ennen kaikkea Becoming Cousteau muistuttaa, että Cousteaun työ oli täysin poikkeuksellista, mutta se ei yksin riitä. Elokuvan viesti on, että koko ihmiskunnan olisi herättävä ja ryhdyttävä toimiin luonnon ja ilmaston puolesta.

Jussi Huhtala

Becoming Cousteau -elokuvan traileri

Lisää luettavaa