Bombshell – hiljaisuuden rikkojat

/ GENRE ENSI-ILTA 07.02.2020 TÄHDET

Seksuaalinen ahdistelu ja valta-aseman väärinkäyttö avataan ja esitetään yksinkertaistettuna ja selkeästi. Bombshellin jälkeen kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, miksi aiheeseen tulee puuttua.

Ohjaaja Jay Roach on tehnyt monipuolisen uran. Austin Powerseilla ja kahdella ensimmäisellä Perhe on painajainen -elokuvalla hän osoitti kykynsä komediassa. HBO antoi Roachille mahdollisuuden tehdä vakavampia elokuvia, kuten loistavat Uudelleenlaskenta ja All the Way.

Muutaman vuoden takainen Trumbo oli Roachin läpimurto draamaohjaajana myös perinteisten studioelokuvien puolella, mikä oli varmasti suurena vaikuttajana loistavalle uutukaiselle Bombshell – hiljaisuuden rikkojat.

Elokuva on juuri se, jonka #MeToo-kampanja on ansainnut ja jota aiheen tiimoilta on odotettu. Se on informatiivinen, fiksu, paikoin jopa kepeä ja ennen kaikkea erittäin hyvin tehty. Seksuaalinen ahdistelu ei aiheena ole helpoimmasta päästä, sillä se herättää vahvan mielipiteen jokaisessa. Bombshell vieläpä perustuu vahvasti tositapahtumiin ja todellisiin henkilöihin, mikä osaltaan lisää aiheen haastavuutta.

Ei siis mikään ihme, että mutkikkaan aiheen parin tunnin elokuvaan on onnistunut tiivistämään sama mies, joka taustoitti meille muutama vuosi sitten Oscarin arvoisesti kymmenen vuoden takaisen maailmanlaajuisen finanssikriisin. Käsikirjoituksesta vastaa tietysti siis Charles Randolph, joka oli kuvailemani The Big Shortin toinen käsikirjoittaja.

Bombshell kertoo kolmen toimittajanaisen tarinan. He kaikki työskentelivät Fox Newsilla vuonna 2017 kuolleen Roger Ailesin alaisuudessa. Elokuva on vahvasti ajassaan kiinni, sillä se sijoittuu vain muutaman vuoden päähän. Osa varmasti muistaa kuinka Donald Trump hyökkäsi Twitterissä Megyn Kellyn kimppuun tai kuinka toinen Foxin tunnettu kasvo Gretchen Carlson räjäytti pommin syyttämällä ensimmäisenä Ailesia ahdistelusta.

Vaikka elokuva avaa selkeästi sitä mitä seksuaalinen ahdistelu oikeasti on tai voi olla, se ei silti pääse porautumaan aivan niin syvälle vallan hyväksikäytön ytimeen kuin olisi voinut toivoa. Näkökulma on toki Kellyn, Carlsonin ja vastikään Foxilla aloittaneen naisen, mutta se jää hieman ontoksi. Traagisimmaksi hahmoksi nouseekin Margot Robbien hyväuskoinen nuori nainen, jonka kasvoille todellisuus raa’asti iskee.

Elokuvan tasoa nostaa sen upea näyttelijätrio. Kellyn roolissa nähdään aina tasoaan ylläpitävä Charlize Theron, jonka pienieleisyys tuo hahmoon vakuuttavan ja hienostuneen sävyn. Carlsonina nähdään Nicole Kidman, joka odotettavasti tekee myös hienon roolin Robbien ja Theronin rinnalla. Roger Ailesina Bobshellissa näyttelee John Lithgow, mikä tuntuu erittäin raikkaalta valinnalta.

Lithgow tuo julmaan rooliin inhimillistä sympatiaa, joka jäi puuttumaan Russell Crowen hienosta ja hyytävästä roolisuorituksesta HBO:n tuoreessa minisarjassa The Loudest Voice, joka kertoo Ailesin tarinan yksityiskohtaisemmin.

Voikin ajatella, että jos pitää The Loudest Voicesta, pitää todennäköisesti myös Bombshellista, vaikka teokset ovatkin hyvin erilaisia. Sarja ja elokuva avartavat kuvaa toisistaan ja tuovat esiin kaivatusti eri näkökulmia surulliseen lukuun kapitalismin historiassa.

 


YouTube video