Carrie (1976)

GENRE ENSI-ILTA 13.05.2005 TÄHDET

Ehdottomasti yksi 1970-luvun parhaista kauhuelokuvista.

Lähes kolmekymmentä vuotta vanha kauhuklassikko Carrie saapuu valkokankaille jälleen. Alun perin Carrie kiellettiin Suomessa, mutta se sai myöhemmin elokuvatarkastamolta vapauttavan päätöksen.

Carrie oli Stephen Kingin esikoisromaani ja myös ensimmäinen King-filmatisointi.

Carrien ohjaaja Brian De Palma (s. 1940) oli jo osoittanut pätevyytensä muutamilla elokuvilla, mutta Carrie oli De Palman lopullinen läpimurto ja ensimmäinen kaupallinen menestys.

Carrie on De Palman epätasaisen uran onnistuneimpia elokuvia Scarfacen, Lahjomattomien ja Carlito’s Wayn ohella. Se on ehdottomasti yksi 70-luvun parhaista kauhuelokuvista. Kingin teosten filmatisoinnit ovat usein epäonnistuneet, mutta Carrie on – samoin kuin Hohto ja Avain pakoon – osoitus siitä, että oikean ohjaajan käsissä Kingin romaaneista saa hienoja elokuvia.

Carriessa on nähtävillä kaikki ne ominaisuudet, joista De Palman ohjaajankyvyt tunnetaan: hidastukset, pitkät kamera-ajot, laajakulman käyttö, jaettu kuva-ala. Ja mikä tärkeintä, muotoseikkojen lisäksi myös sisältö on onnistunut. Carrien tarina on voimakas ja koskettava. De Palma ja käsikirjoittaja Lawrence D. Cohen ovat osanneet ottaa Kingin romaanista oleellisen. Jännitystä nostatetaan pitkään ja tehokkaasti.

Carrie White (Sissy Spacek) on high schoolin viimeistä luokkaa käyvä herkkä ja ujo tyttö, joka on luokkatoveriensa keskuudessa epäsuosiossa ja jatkuvan kiusanteon kohteena. Kotonakaan ei mene hyvin. Isä on kuollut, ja Carrie elää äitinsä (Piper Laurie) kanssa kahden. Äiti on pahasti vinksahtanut uskonnollinen kiihkoilija, joka tasaisin väliajoin sulkee Carrien komeroon katumaan syntisiä tekojaan ja ajatuksiaan.

Carriella on yliluonnollisia kykyjä. Hän pystyy siirtämään esineitä etäisyyden päästä ajatuksen voimalla. Nämä kyvyt ovat pysyneet muilta salassa. Kun luokkatoverit päättävät järjestää Carrielle käytännön pilan koulun päättäjäistanssiaisissa, Carrien kykyjen voima tulee ilmi dramaattisella ja koko kaupunkia järkyttävällä tavalla.

Sissy Spacek eläytyy nimirooliin uskomattomalla intensiteetillä. Elokuvan loppuosan vaikuttavat hetket ovat paljolti hänen ansiotaan. Carriessa nähdään muitakin nuoria näyttelijöitä, jotka loivat myöhemmin menestyksekkään uran. Tunnetuin heistä on uransa alkuvaiheessa oleva John Travolta.

Kauhuelokuvalle poikkeuksellisesti Carrie sai myös Oscar-ehdokkuuksia. Sekä Sissy Spacek että äitiä esittänyt Piper Laurie olivat molemmat ehdokkaana.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat