Chaos Walking

GENRE , ENSI-ILTA 16.07.2021 TÄHDET

Chaos Walking ei valitettavasti hyödy edes Tom Hollandin ja Daisy Ridleyn tähtivoimasta.

Doug Limanin Chaos Walking saapuu viimeinkin valkokankaille ja onhan sitä jo odotettukin. Elokuva kuvattiin vuonna 2017, mutta Lionsgate katsoi sen julkaisukelvottomaksi ja rainaa tuunattiin uuteen uskoon. Nyt maailma vihdoin näkee millaisesta elokuvasta on kyse.

Harmillisesti lisäkuvaukset ja käsikirjoituksen hienosäätö eivät ole vieläkään tehneet Chaos Walkingista hyvää elokuvaa, ja se olisi ehkä kannattanut jättää Lionsgaten hyllylle. On vaikea sanoa olisiko alkuperäisessä versiossa ollut enemmän päätä tai häntää, koska viimeistellyssä versiossa ei ole kumpaakaan, vaikka aineksia ihan mielenkiintoiseen elokuvaan siitä löytyykin.

Tarina seuraa Todd Hewittia (aina yhtä hurmaava Tom Holland), joka asuu salaperäisellä planeetalla pelkkien miesten ympäröimänä. Kaiken lisäksi miesten ajatukset ovat kaiken kansan kuultavana ja nähtävänä. Tämä niin kutsuttu Ääni manifestoituu eri tavoin henkilöstä riippuen ja esimerkiksi kylän pormestari Prentiss (herkullinen Mads Mikkelsen) pystyy hallitsemaan Ääntään tehokkaasti.
Violan (Star Warsin Daisy Ridley) alus rysähtää planeetalle. Viola on ainoa selviytyjä ja kukapa muukaan löytää nuoren naisen kuin Todd. Pian kaksikko saa huomata että Prentiss ja kylän muut miehet haluavat pelkkää pahaa Violalle, joten Todd auttaa tätä pakenemaan.

Chaos Walkingin ensimmäinen ongelma on kuinka tarinalle keskeinen Ääni on tuotu Patrick Nessin kirjasta valkokankaalle. Tämä on erinomainen esimerkki siitä kuinka erilaisia medioita kirjallisuus ja elokuvat ovat. Ness voi vaivattomasti kuvailla Ääntä kirjassaan ja jättää sen visualisoinnin lukijan vastuulle, mutta Limanin valitsema tapa näyttää se katsojalle ei toimi. Chaos Walking on sekava ja hahmojen ajatusten jatkuva näkyminen ja kuuluminen tuntuu lähes päällekäyvältä ja uuvuttavalta. Mikäli tämä oli Limanin tarkoituskin, on ohjaaja onnistunut siinä, mutta liki kaksituntinen elokuva on audiovisuaalisesti hengästyttävä kokemus.

Chaos Walking on eräänlainen sekametelisoppa, jossa on paljon mielenkiintoisia elementtejä mutta niitäkin on liian monta eikä niihin keskitytä tarpeeksi. Missä ovat kylän naiset? Mitä ovat planeetan oudot alkuperäisolennot? Miksi planeetalla on toinen yhteisö, joka ei pidä Prentisstownin asukkaista? Elokuvan ehdottomasti mielenkiintoisin osuus on Violan sukupuolensa vuoksi kokema vaara, mutta sitäkään ei hyödynnetä tarpeeksi.

Elokuvan ainoa positiivinen puoli ovat sen upeat näyttelijät. Ridleyn ja Hollandin välillä ei ehkä ole kemiaa juuri nimeksikään, mutta erityisesti Holland on hyvässä vedossa ja tekee Toddista mielenkiintoisen hahmon. Elokuvassa myös hupaillaan Toddin kustannuksella, sillä poikaparka ei ole koskaan nähnyt naissukupuolista ihmistä. Tätä olisi kaivannut enemmänkin, sillä Chaos Walking on turhan vakava elokuva. Mikkelsen on odotetusti hyytävä Prentissin roolissa, ja David Oyelowo on mahtavan päätön ja ylitseampuva paikallisena saarnaajana ja mahdollisena pahiksena.

Chaos Walking on epäonnistunut elokuva, jossa olisi potentiaalia parempaa. Elokuva olisi tarvinnut tiukempaa ohjausta ja tarkemman käsikirjoituksen. On suorastaan turhauttavaa että mielenkiintoisesta asetelmasta ei ole saatu parempaa elokuvaa aikaiseksi.

Maria Lättilä


YouTube video