Children of the Sea

GENRE , , ENSI-ILTA 02.10.2020 TÄHDET

Merellinen uutuusanime ei onnistu tarjoamaan mitään uutta, mutta ainakin se näyttää aivan järisyttävän komealta.

Ruka Azumi on 14-vuotias teinityttö, joka iloitsee kesälomalle pääsystä. Ikävä kyllä käsipallojoukkueen valmentaja estää Rukalta pääsyn kesän treeneihin pienen riidanpoikasen takia. Ehkä kesälomasta tulee sittenkin aivan surkea?

Rukan äiti tuntuu elävän omissa maailmoissaan ja juo vain olutta kotona. Isä taas hukkuu töihinsä jättimäisessä merimaailmassa. Tylsän päivän päätteeksi Ruka päättää suunnata kohti isänsä työpaikkaa. Siellä hän tapaa omituisen pojan, Umin, joka on kasvanut veljensä Soran kanssa dugongien eli merilehmien kanssa meressä. Kolmikko alkaa valmistautua mystisiä merellisiä syntymäfestivaaleja varten.

Children of the Sea on upean näköinen – ehkä jopa komein 2000-luvun anime-elokuva – mutta sen uskonnollisfilosofinen sanoma on jotensakin tasapaksua. Elokuvan loppupuolisko tuo mieleen 2001: Avaruusseikkailun tähtilapsi-osuuden ja esimerkiksi Akiran metafyysisemmät kohtaukset.

Me kaikki olemme pelkkää tähtipölyä; olemme yhtä ja samaa; hedelmöittyminen ja uudelleensyntyminen; meri on universumi ja universumi on meri; ihmisyys on osa kokonaisuutta, osa kaikkeutta. Aika perinteistä hippitavaraa siis.

Ohjaaja Ayumu Watanabe pyöräyttää katsojan mielen ympäri muutamaan kertaan, mutta ei siltikään onnistu aiheuttamaan sen syvempiä tuntemuksia tai ahaa-elämyksiä. Ongelma saattaakin piillä siinä, ettei sen sanoma mahdu vajaaseen pariin tuntiin.

Children of the Sea perustuu palkintoja rohmunneeseen, elokuvan käsikirjoituksenkin rustanneen Daisuke Igarashin mangaan. Hahmoja ei oikein ehditä esitellä tässä ajassa, eikä tapahtumia selitellä. Kohtaukset kulkevat liukuhihnalla ja katsojan pitäisi hyväksyä pelkkä ulkopuolisen seuraajan rooli. Se ei oikein toimi, vaikka uskomattoman korea ulkokuori elokuvalla onkin. Harmi.