Child’s Play

Hauska, verinen ja hyvin tehty uudelleenkäynnistys on aina positiivinen asia. Child’s Play onnistuu siinä lähestulkoon erinomaisesti.

18.7.2019 11:50
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 19.07.2019

Alkujaan vuonna 1988 ilmestynyt Child’s Play nousi melko nopeasti kulttimaineeseen Chucky-tappajanuken takia. Synkeän sarkastinen leikkikalu niitti ruumiita ja jakoi mustaa huumoriaan kaikkiaan kuuden jatko-osan verran, dumppasi markkinoille kaikenlaista oheiskrääsää, sarjakuvia ja tietenkin riivattu lelu sai myös oman tv-sarjansa.

Chuckylle yritettiin antaa uusi elämä jo vuonna 2013 Curse of Chuckylla. Sitä seurasi jatko-osa Cult of Chucky (2017). Vaikka elokuvat ovat kehuttuja, eivät ne onnistuneet herättämään suurempaa kiinnostusta kauhuyleisössä. On siis aika yrittää uudelleen.

Suomessa K18-leiman saaneen uuden Chuckyn äänenä toimii Brad Dourifin sijaan Mark Hamill, joka myös Luke Skywalkerina ja Jokerina tunnetaan. Erinomaisesti hän tonttinsa hoitaakin. Chucky on ilkeä ja hauska pikku paskiainen. Tällä kertaa nukke ei saa kuitenkaan saatanallisia voimiaan sarjamurhaajan sielusta vaan rikkinäisestä tekoälystä.

Karen (Aubrey Plaza) on töissä supermarketissa, josta hän raahaa asiakaspalautuksena tulleen Buddi-nuken syrjäytymisvaarassa olevalle pojalleen Andylle (Gabriel Bateman) syntymäpäivälahjaksi. Andy huomaa pian, että lelussa on jotain vialla, mutta ei tietenkään usko sen pahantahtoisuuteen. Kohta alkaa kuitenkin tapahtua kummia, ja Andy kavereineen joutuu keskelle veristä ja sekavaa seikkailua.

Yllättävää kyllä, mutta Lars Klevbergin ohjaama uudelleenkäynnistys on oikeasti ihan viihdyttävä tapaus. Se on hauska, verinen, paikoin jopa groteskin hurmeinen (ehkä tästä elokuvan K18-leima?) ja hyvin tehty kauhuslasheri.

Elokuvan on tuottanut uudelleensyntynyt Orion Pictures, joka teki aikoinaan klassisen Paul Verhoevenin dystopisen yhteiskuntasatiirin RoboCopin. Uudessa Child’s Playssa on epäilyttävän paljon viitteitä tähän vanhaan klassikkoon. Käytetäänpä siis hieman mielikuvista.

Tiedämme jo, että District 9 -ohjaaja Neil Blomkamp on parhaillaan tekemässä uutta RoboCopia Metro-Goldwyn-Meyerille (Orion on MGM:n tytäryhtiö). Tulevaisuuden robottikytäthän ovat kuten Buddi-nukke: ne toimivat robotiikan ja tekoälyn avulla. Ja jonkunhan ne pitää rakentaa.

Mitäpä jos Buddi-nuket valmistanut Kaslan Corporation (Kaslan on poliisihahmo RoboCopista) onkin sama firma, joka valmistaa RoboCopin robotit ja lopulta myös itse RoboCopin? Alkuperäisessä RoboCopissa yhtiön nimi on tosin Omni Consumer Products, mutta kyllähän fuusioita tapahtuu.

Kaslan Corporationin sivut löytyvät muuten netistä. Tuntuu jotenkin aivan liian vaivalloiselta, että ne olisi tehty pelkästään epävarman kauhurebootin takia. Onko Orionilta siis tulossa oma scifin ja kauhun täyteinen yhdistetty elokuvauniversumi?

Liiankin foliohattuinen teoria? Ehkä, mutta aina voi unelmoida. Noh, tulisi nyt edes uusi Bride of Chucky.

Child’s Play -elokuvan traileri

Lisää luettavaa