Chronicle

/ GENRE , ENSI-ILTA 02.03.2012 TÄHDET

Chronicle on elokuva supervoimista ja niiden mukanaan tuomasta supervastuusta ja superkorruptiosta.

Kolme opiskelijapoikaa löytää jotain outoa ylimaallista. Pian kolmikko huomaa omaavansa jonkinlaisen voimakentän, jota manipuloimalla voi muun muassa liikutella esineitä etäältä ja suojata itsensä vahingolta.

Dokumentaarista, löydettyä kuvamateriaalia käsivarakuvauksella simuloiva kerronta tuo väistämättä mieleen muut lajityypin migreeniteokset, kuten parin vuoden takaisen Cloverfieldin. Heiluvan kameran lisäksi yleisön on syytä varautua myös strobovaloja muistuttaviin alkuvälähdyksiin.

Rakeinen kuva ja realistinen ote scifi-tarinaan tuo mieleen myös toisen scifi-yllättäjän, District 9 -elokuvan. Molemmissa nimettömät tekijät luovat mainion, karhean lopputuloksen.

Chroniclen käsivarakuvaus on ympätty tarinaan tökerösti. Erakkomaisen ujo päähenkilö vain päättää elokuvan aluksi hankkia videokameran, ilman varsinaista intohimoa kuvaukseen. Kameran raahaaminen perässä tuntuu muutenkin monessa kohtaa itsetarkoitukselliselta.

Heiluvalla kameralla on onneksi hetkensäkin. Hahmot ja tilanteet tulevat arkisemmiksi ja todentuntuisiksi. Erityisesti lopun hektiseen toimintaan on löydetty oivaltavia kuvakulmia. Myös valvontakamerakuvat yöllisessä kaupungissa tapahtuvasta supervoimaisesta remontista ovat hienoa elokuvaa.

Kaikkein eniten Chronicle muistuttaa kuitenkin Fantastic Four ja Spider-Man -elokuvia. Normaalit ihmiset, osa suosittuja, osa kiusattuja, saavat yliluonnollisia voimia ja etsivät oikeaa tietä käyttää ja hallita uusia voimiaan. Toisille voimien käyttö on hauskanpitoa, jotkut haluavat parantaa maailmaa ja joillekin voimat ovat keino nousta pois sorretun asemasta.

Chroniclessa on kaikki kalkkunaleffan ainekset, mutta riittävän hyvä näyttelijätyö sekä mielenkiintoiset supervoimat ja juonenkäänteet tekevät siitä osiensa summaa paremman.

Sekä ohjaaja Josh Trank että käsikirjoittaja Max Landis ovat ensimmäistä kertaa pitkän elokuvan ohjaksissa. Nuorten tekijöiden kädenjäljestä paistaa kunnioitus sukkahoususarjakuvien väärinymmärretyille pahiksille.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat