Crazy Rich Asians

Hävyttömän romanttinen hömppä ei pyytele anteeksi sokerisuuttaan. Visuaalisesti upean elokuvan yltiöpäinen romanttisuus saattaa olla monille liikaa. Loistavista näyttelijöistä, komeista lavasteista ja herttaisesta sanomasta kumpuavaa vetovoimaa on kuitenkin vaikea vastustaa.

18.9.2018 12:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 21.09.2018

New Yorkissa asuva Rachel Chu (valloittava Constance Wu) deittailee komeaa Nickiä (Henry Golding), joka pyytää Rachelia parhaan ystävänsä häihin Singaporeen. Rachel on innoissaan päästessään matkustamaan Aasiaan, mutta perillä häntä odottaa yllätys: Nick on maan halutuimpia ja rikkaimpia poikamiehiä. Koko maa seuraa Nickin ja Rachelin jokaista liikettä, eikä Nickin äiti ole kovin vakuuttunut Rachelin sopivuudesta perheen uudeksi jäseneksi.

Crazy Rich Asians on täysin oma ilmiönsä. Kevin Kwanin kirjasta tuli yllätyshitti ja Jon M. Chun elokuvaversio on jo ansainnut kunnioitettavan määrän rahaa Yhdysvaltain lippuluukuilla. Eikä suotta, sillä Crazy Rich Asians on hurmaava elokuva. Se on vanhanaikainen romanttinen komedia, joka ammentaa aasialaisista traditioista ja genren aikaisemmista teoksista. Se ei kuitenkaan koskaan tunnu sisäpiirin vitsiltä; kyseessä on yhtä universaali rakkaustarina kuin vaikka The Notebook, mutta komeammilla puvuilla ja puitteilla.

Crazy Rich Asians olisi helposti voinut olla pelkkä tärkeä poliittinen sanoma aasialaisten näkyvyydestä Hollywoodista; se on ensimmäinen elokuva 25 vuoteen, jossa on täysin aasialainen näyttelijäkaarti. Crazy Rich Asians tyytyy kuitenkin olemaan hyvä elokuva ja siksi myös parempi elokuva, sillä sitä ei paina poliittisten sanomien paineet. Elokuva leikittelee genrensä kliseillä mutta tuntuu raikkaalta ja uudenveroiselta, kuin päivitetyltä Pretty Womanilta mutta ilman prostituoituja. Elokuva on hauska ja täysin tietoinen sisältämästään naurettavuuksiin asti menevästä hulluttelusta. Elokuva ansaitsee nimensä, sillä kyseessä todella ovat hullun rikkaat aasialaiset.

Constance Wu on täydellinen itsenäisenä mutta viattomana Rachelina. Rachelin poikaystävää Nickiä esittävä Henry Golding on myös luonnottoman komea ilmestys. Vaikka kyseessä on Goldingin ensimmäinen roolityö, miekkonen pärjää mainiosti kokeneempien näyttelijöiden joukossa. Michelle Yeoh on näyttelijälegenda, mutta ei valitettavasti pääse herkuttelemaan roolissaan Nickin ilkeänä äitinä tarpeeksi. Sen sijaan Awkwafina, joka oli mainio myös alkukesän muuten hieman vaisussa Ocean’s 8 -elokuvassa, varastaa shown täysin Rachelin parhaana ystävänä. Awkwafinan roolisuoritus on hupaisan fyysinen räppärin koikkelehtiessa korkeissa koroissaan ympäri Singaporea.

Brittinäyttelijä Gemma Chan tuo hienoa herkkyyttä Astrid-serkun rooliin. Astridin sivujuoni tuntuu ajoittain irralliselta ja turhalta, mutta hahmona Astrid on mielenkiintoinen ja Chanin hunajainen ääni tuo rooliin mystisyyttä.

Erityisesti elokuvan alkupuolella dialogi on kömpelöä ja selittelevää. Juoni kiirehtii eteenpäin, jotta tapahtumat saadaan siirrettyä Singaporeen komeisiin maisemiin ja silloin elokuva tuntuu pääsevän kunnolla käyntiin. Crazy Rich Asians on silti hieno saavutus ja upeasti rakennettu kokonaisuus, joka onnistuu tuomaan inhimillisyyttä ja lämpöä pienimpiinkin kohtauksiin.

Crazy Rich Asians -elokuvan traileri

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa