Creed: The Legacy of Rocky

GENRE ENSI-ILTA 01.01.2016 TÄHDET

Vuosi 2015 oli Jurassic Parkin ja Star Warsin paluuvuosi, mutta paluun teki myös Rocky-elokuvasarja. Rocky-elokuvien tarinaa jatkava Creed on Yhdysvalloissa menestynyt yllättävän hyvin ja kerännyt kiittäviä arvosteluja.

Elokuvan alkuperäinen nimi on pelkkä Creed, mutta Suomessa ja monessa muussakin maassa lisänimenä on The Legacy of Rocky, millä ilmeisesti halutaan muistuttaa, että kyseessä on Rocky-elokuvien spin off. Onpa elokuvasta käytetty epävirallisesti myös nimeä Rocky VII.

Oli miten oli, elokuva kertoo sekä Rockysta että Creedistä.

Mutta kuka on siis elokuvan Creed?

Hän on Apollo Creedin poika. Carl Weathersin esittämä Apollo Creed nähtiin neljässä ensimmäisessä Rocky-elokuvassa, ensin Sylvester Stallonen esittämän Rockyn vastustajana ja sittemmin valmentajana.

Creed-elokuvan päähenkilö Adonis Creed käyttää aluksi nimeä Adonis Johnson, koska hän on avioton lapsi, joka ei koskaan nähnyt jo edesmennyttä isäänsä. Nuorisovankilassa kasvanut Adonis haluaa luoda uraa omalla nimellään. Adonis tarvitsee kuitenkin kunnon valmentajan, ja hän haluaa siihen hommaan isänsä vanhan ystävän ja vastustajan Rocky Balboan.

Rocky ei enää ole nyrkkeilykuvioissa mukana millään lailla vaan keskittyy pikku Adrian’s-ravintolaansa, jonka nimestä voi päätellä, että hän vaalii kuolleen vaimonsa muistoa. Rocky kieltäytyy valmennuspestistä ensin, mutta kuten on helppo arvata, niin aika pian katsoja saa eteensä Rockyn vetämän valmennusjakson kuvamontaaseineen.

Ohjaaja Ryan Coogler teki vahvan läpimurron tositapahtumiin perustuvalla draamalla Fruitvale Station (2013). Sen pääosassa nähtiin Michael B. Jordan, joka nyt esittää Adonis Creediä.

Coogler on pätevä draamaohjaaja. Hän on selvästi halunnut tehdä Creedistä muutakin kuin suoraviivaisen urheiluelokuvan. Aivan kuin ensimmäisessä Rocky-elokuvassa, voitto nyrkkeilykehässä ei ole pääasia vaan se, mitä kaikkea siihen pyrkiminen merkitsee. Jordan on vakuuttava näyttelijä, joka esiintyy uskottavasti myös nyrkkeilykohtauksissa.

Niin hyvä kuin Jordan Creedin roolissa onkin, hän jää Stallonen varjoon. Stallone on tottunut olemaan elokuvan tähti ja sankari, oli sitten kyseessä Rocky- Rambo- tai The Expendables -elokuvat. Vaikka hän on nyt sivuroolissa, niin hän ikään kuin ei voi itselleen mitään vaan varastaa roolin Jordanilta.

Se on toisaalta katsojan voitto, sillä pelkkä Creedin tarina ei ehkä olisi tarpeeksi kiinnostava, etenkin kun mukaan ympätty romanssi naapurin laulajattaren (Tessa Thompson) kanssa on yllätyksetön. Nyt Creedin tarinan lisäksi nähdään myös Rockyn oma sisäinen kamppailu, jonka hän tekee valmentamisen ohessa.

Vaikka Creedissä on paljon ansioita, se on enemmänkin pistevoitto kuin tyrmäävän hyvä. Tämän tyyppisiä kertomuksia – etenkin Hollywood-tuotantoja – vaivaa usein liiallinen pateettisuus ja melodramaattisuus, eikä siltä valitettavasti nytkään vältytä. Rosoa ja särmää kaipaisi elokuvaan lisää. Rocky-elokuvien jatko-osaksi Creed: The Legacy of Rocky silti on enemmänkin kuin kelvollinen.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat