Croodit: Uusi aika

Luolamiesperhe pistää tällä kertaa modernin hipsteriperheen arjen aivan mullin mallin.

1.7.2021 10:41
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.07.2021

Siitähän on jo melkein kymmenen vuotta, kun kohtalaisen hauska Croodit (2013) sai ensi-iltansa. Jatko-osasuunnitelmat paljastettiin samana vuonna, mutta elokuvan tuotanto keskeytettiin 2016, kun Universal osti DreamWorksin. Vanhat ohjaajat Kirk DeMicco ja Chris Sanders vaihdettiin Joel Crawfordiin ja animaation tuotanto käynnistettiin uudelleen 2017.

Koronan takia animaattorit joutuivat viimeistelemään elokuvan etänä, mutta on pakko todeta, että elokuva on yllättävän hyvä ottaen huomioon kaikki vastoinkäymiset ja viivästykset.

Jatko-osassa seurataan tuttua luolamiesperhettä, joka vaeltaa kohti jonkinlaista kotipaikkaa. Mukanaan heillä on Kundi, johon perheen tytär Eep on tietenkin rakastunut – onhan poika ainokainen ulkopuolinen ihmiskontakti.

Kundi on seurannut valoa aina siitä saakka, kun hänen vanhempansa kuolivat tapaturmaisesti tervahaudassa. Nyt pitkä vaellus palkitaan, kun porukka törmää korkeaan muuriin. Muurin takaa löytyvät Parempaiset; uuden ajan hipsterivanhemmat ja heidän nätti tyttärensä Aamu.

Eepin, kundin ja Aamun välille yritetään luoda hieman väkinäistä kolmiodraamaa, hipsteriperhe osoittautuu kireäksi protektionistiporukaksi näennäisestä liberalismistaan huolimatta ja uhkaapa paratiisia myös ulkoinen uhka.

Löydetäänkö lopulta yhteinen sävel? Kuka saa lopulta kenet? Minkälaisia tyyppejä muureja takova barbaarilauma oikein onkaan? Ja mitä ihmettä se Mummokin taas horisee? On siinä taas ihmeteltävää.
Croodit: uusi aika on moderni animaatioleffa, joka sopii myös aikuisille kevyen yhteiskuntakritiikkinsä ansiosta. Elokuva on täynnä hauskoja vitsejä, kohellusta, törmäilyä, tuhoa – eipä sitä muuta oikeastaan tarvitakaan.

Alkuperäisäänistä löytyy todellinen starakaarti: muun muassa Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Peter Dinklage, Leslie Mann ja Kelly Marie Tran näyttelevät hauskoja hahmoja. Suomenkielisinä ääninä ovat muun muassa Iina Kuustonen, Anna Puu, Maija-Liisa Peuhu, Carl-Kristian Rundman ja Jon-Jon Geitel.

Niko Ikonen

Croodit: Uusi aika -elokuvan traileri

Lisää luettavaa