Divergent – Outolintu

9.4.2014 11:08
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 09.04.2014

Teineille suunnatut fantasiakirjasarjat ovat tällä hetkellä Hollywood-tuotantoyhtiöiden silmissä kuumaa kamaa. Twilight- ja Nälkäpeli-filmatisointien menestyksen innoittamana tuotantoyhtiöt ovat alkaneet kilvan puskea markkinoille samantapaisia elokuvia päästäkseen osingoille.

Määrä ei korvaa laatua, ja kaikenlaista kuonaa onkin tullut nähtyä. Uusin tulokas Divergent: Outolintu on lajityypissään oikeastaan ihan kelvollinen tekele. Ei järin omaperäinen mutta hallitsee lajityyppinsä elkeet viihdyttävästi – jos siis pystyy painamaan naurettavan alkuasetelman villaisella.

Eletään turhankin mukavassa totalitaristisessa tulevaisuudessa. Maailma on tuhoutunut suuren sodan seurauksena, ja eloonjääneet asuttavat muurein suojattua kaupunkiyhteiskuntaa. Yhteiskunta perustuu jonkinlaisen kastijaon varaan: kasteja ovat Terävät (jotka tutkivat asioita), Uskaliaat (jotka suojelevat muita), Rehdit (jotka jakavat oikeutta), Sopuisat (eli maanviljelijät) ja Vaatimattomat, joiden funktio on vähän epäselvä. Jokaisella nuorella aikuisella on oikeus valita oma kastinsa vapaasti. Valinta ei ole peruttavissa.

Päähenkilö Beatrice kuuluu vanhempiensa tavoin Vaatimattomien kiltaan. Hän elää vaatimatonta elämää, kunnes saa kuulla olevansa outolintu: yksilö, joka voisi kykyjensä puolesta kuulua useampaan kuin yhteen kastiin. Tämä tekee hänestä vaarallisen. Älkää kysykö miksi, koska sitä ei selitetä.

Ilmeisesti tiedosta rohkaistuneena Beatrice päättää valita omaksi ryhmäkseen Uskaliaat. Siellä päähenkilö joutuu suorittamaan turnausta muistuttavan initaatioriitin, jossa epäonnistuneet tuomitaan elämään luokattomien irtolaisten kanssa. Kohtausten toiminta on käytännönläheistä ja viihdyttävää.

Tilanne mutkistuu, kun Beatrice saa tietää, että Terävät aikovat kaapata vallan itselleen. Tämä on luonnollisesti estettävä.

Elokuva käsittelee Beatricen divergenttiyden ja initaatioturnauksen kautta universaalia erilaisuuden teemaa. Beatrice uskoo läpi elokuvan olevansa ainoa divergentti ja joutuu tekemään kovasti töitä piilottaakseen todellisen minänsä muilta.

Absurdi alkuasetelma olettaa, että jokainen ihminen on yksiulotteinen olento, joka sopii joko Terävien tai Uskaliaiden joukkoon mutta ei molempiin. Tieteellisten testien avulla pystytään tarkasti määrittelemään heille sopivin kilta. Huvittavaa ajatella, että yksi ihminen, joka ei ole pelkästään uskalias vaan myös nöyrä ja terävä, aiheuttaa tässä maailmassa kaaoksen. Jos ei tätä kykene nielemään, elokuvan katselusta tulee tuskien taival.

Näyttelijäsuoritukset ovat lajityypin yleiseen tasoon nähden kelvollisia. Shailene Woodley on vakuuttava Beatricena. Theo James on myös hyvä Beatricen kouluttajan ja potentiaalisen lemmenkohteen, Neljän, roolissa. Huonona puolena voidaan kuitenkin pitää Kate Winsletin ohuehkoa roolia Terävien johtajana Jeaninena. Hänen hahmonsa on vallanhimoinen ja tunnekylmä blondi, ei muuta. Mainiolle näyttelijälle on annettu turhan ohuet raamit uskottavan hahmon luomiseksi.

Divergent – Outolintu -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa