Ei kiitos

GENRE , ENSI-ILTA 10.01.2014 TÄHDET

Nelikymppiset Matti (Ville Virtanen) ja Heli (Anu Sinisalo) rakastavat tai ainakin sietävät sujuvasti toisiaan, mutta lemmekkyys on kadonnut heidän suhteestaan jo aikaa sitten. Kun Heliä himottaisi, keksii Matti tuhat syytä olla antamatta. Olisiko pientä flunssaa pukkaamassa. Pitäisi imuroidakin. Tietokonepeli on pahasti kesken.

Helin mielestä pehmeiksi pestyissä verkkareissa viihtyvä Matti on luovuttanut ihan kaiken suhteen. Tämä ei anna seksiä muttei oikein mitään muutakaan itsestään. YouTuben söpö eläinvideokin kiinnostaa miestä enemmän kuin viettelemään valmis vaimo. Matin mukaan vaimo on haluineen aggressiivinen kuin terrieri.

Torjuttu Heli vajoaa turhautuneeseen apeuteen, kunnes hän kohtaa itsevarman Jarnon (Kai Vaine). Seuraava askel askarruttaa Heliä vain hetken, sillä jollain tasolla hän kuvittelee pelastavansa avioliittonsa juuri pettämällä. Seksisuhde nuoren elokuvatuottajan kanssa nostaa Helin mielialaa ja itsetuntoa naisena, mutta sitten tapahtuu kaikkein pahin: Heli huomaa rakastuneensa. Tunnemyrsky tekee tilaa kaikenlaisille epävarmuuksille. Mitä jos Jarno haluaa vaihtaa hänet kohta nuorempaan ja nätimpään? Ja entä Matti, pitäisikö hänelle kertoa? Ei aikaakaan, kun Heli on valmis ylilyönteihin.

Samuli Valkaman (Hulluna Saraan, 2012) sujuva draamakomedia Ei kiitos perustuu Anna-Leena Härkösen samannimiseen romaaniin. Vähän käsitelty aihe nosti teoksen puheenaiheeksi ja myyntilistoille vuonna 2008. Kevyen karnevalistinen, kaunistelematon ja tarkkanäköinen romaani käsittelee paitsi miehen haluttomuutta myös kypsän naisen seksuaalisuutta ja suhdetta omaan naiseuteensa. Keskiössä on myös pitkän parisuhteen ongelma: kuinka pysyä auki toiselle, joka on likimain tutumpi kuin oma itse.

Valkaman elokuvassa on Härkösen teoksen parhaat puolet: eloisa dialogi ja aidon oloinen pääpari. Anu Sinisalo on Helinä mainio, sopivan arkinen ja rento. Ville Virtanen tekee Matista arkkityyppisen kotitossukan, väsyneen kitisijän, joka on auttamattomasti hukassa mieheytensä kanssa. Virtanen on ennenkin rakentanut vähistä aineksista unohtumattomia tragikoomisia hahmoja.

Muut roolit on kirjoitettu turhankin kevyesti. Kai Vaineen vastuuton rakastajahahmo on läpensä kulunut. Wanda Dubiel Helin parhaana ystävättärenä olisi ansainnut enemmänkin valkokangasaikaa. Helin äidin (Eija Nousiainen) suusta kuullaan elokuvan armollisin repliikki: Kyllä joku niistä miehistä on se viimeinen.

Ei kiitos on toteavia seksikohtauksia ja jazzartisti Timo Lassyn tyylikästä musiikkia myöten hyvällä maulla tehty aikuinen draamakomedia, jonka juuret ovat liian vähän puhutuissa, todellisissa ongelmissa. Katsoja ymmärtää, että Helin läheisyydenkaipuu on muutakin kuin seksinnälkää: yhteyden ja kohtaamisen ikävää.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat