The Equalizer – oikeuden puolustaja

25.9.2014 11:10
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 26.09.2014

Unelmistaan voi tehdä totta.

Tätä viestiä Antoine Fuquan toimintaelokuva The Equalizer – oikeuden puolustaja nuijii katsojan kalloon niin järeällä vasaralla, että otsalohkoon sattuu.

Otsat aukeilevat kankaallakin, kun erehtymätön oikeudenmukaisuuden äänitorvi Robert McCall (Denzel Washington) pelastaa pahalta naisia, lapsia, ylipainoisia ja muita, jotka ohjaaja Fuqua leimaa heikoiksi ihmisiksi.

McCall on päivätöissä rautakaupassa, mutta jo alussa tulee selväksi, että arkikulissin takaa löytyy korkealentoisempiakin palvelutehtäviä.

The Equalizer on ristiriidassa oman viestinsä kanssa. Todellisuudessa elokuvan hahmoilla ei olisi mitään mahdollisuutta toteuttaa unelmiaan, ellei yli-inhimillinen alfauros McCall tekisi sitä heidän puolestaan.

Selvimmin tämä näkyy naishahmoissa. Fuqua kohtelee heitä tavalla, jonka toivoisi jo katoavan toimintagenren konventioista.

Naiset ovat niin avuttomia, etteivät kykene etenemään elämässään omin voimin. Heidät on typistetty herkisteleviksi äideiksi ja hyväksikäytetyiksi prostituoiduiksi. Hyvismiehet holhoavat heitä ja pahismiehet kohtelevat heittopusseina.

Stereotyyppejä ovat myös pahuutta edustavat hämärähemmot, joiden juuret juontavat minnepä muualle kuin Venäjälle, kuten falskista aksentista on tarkoitus päätellä.

Elokuva perustuu 1980-luvun amerikkalaiseen televisiosarjaan Kutsukaa McCall. Fuquan ohjaus toisintaa otsa kurtussa amerikkalaisten toimintafilmien rättiväsyneitä kliseitä eikä tuo niihin tuoretta särmää tai ripaustakaan huumoria.

Washingtonin luontainen herkkyys pelastaa, minkä voi. Yksiulotteisemman näyttelijän tulkitsemana hahmo jäisi karikatyyriksi, mutta latteinkaan action-poseeraus ei peitä alleen Washingtonin sydämeenkäyvää pohjavirettä.

Washingtonin toistaiseksi viimeinen merkittävä elokuva Lento (2012) nousi hänen uransa kruununjalokiveksi. Siinä rohkea ja intiimi roolityö tuli iholle. The Equalizer herättää pelon, että tähti on liukumassa takaisin taskulämpimän toimintaviihteen mankeliin.

The Equalizer ei ole turruttavinta kliseesoopaa, jota Hollywoodin massaviihdekoneisto on suoltanut. Sen juonenkuljetus on suhteellisen notkeaa ja kuvakulmat paikoin oivaltavia.

Yksikin ihanteissaan ja ihmiskuvassaan jurakaudelle jämähtänyt torttu on kuitenkin liikaa.

The Equalizer – oikeuden puolustaja -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa