Eternals

Eeppinen, pitkä ja mielenkiintoinen tervehdys Marvelin uudelle mutta merkittävälle hahmokaartille.

2.11.2021 10:26
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 03.11.2021

Jo aiemmin tänä vuonna Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings -spektaakkelilla kyntensä näyttänyt Marvel Studios jatkaa voittokulkuaan hiljattain parhaan ohjauksen Oscar-pystin napanneen Chloé Zhaon voimin. Hän on todella lahjakas ohjaaja, jonka tyyli erottuu selkeästi jopa maltaita maksaneen efektivilinän keskeltä.

Ohjaajan tyylille uskollisesti Zhaon Eternals on varsin hidastempoinen katsaus supersankarien sielunelämään, joka nojaa hyvin vahvasti dialogin varaan. Keskustelut eivät tästä elokuvasta lopu kesken, sillä kokonaisuus rakentuu pitkälti niiden ympärille. Ne ovat oikeasti mielenkiintoisia, mistä kiitos kuuluu niin käsikirjoitustiimille kuin kovan luokan näyttelijäpoppoollekkin, johon kuuluu muun muassa sellaisia nimiä kuin Angelina Jolie ja Kit Harrington.

Olisi myös käytännössä rikollista olla mainitsematta Gemma Chania, joka tekee yhden uransa parhaista roolisuorituksista Sersinä, elokuvan päähenkilönä. Tämän harteille putoaa suuri vastuu, kun älyllistä elämää makustelevat hirviöt, deviaanit, saapuvat heittämään kapulaa rattaisiin.

Näyttelijöiden tulkitsema teksti on raskasta ja tunteikasta, mutta sen kaikki tasot välittyvät katsomoon, eikä joissain kohtauksissa kyynelten tirauttaminen ole kaukana. Vaikka puhetta on paljon, niin toimintaa ei ole tietenkään unohdettu, mutta sen käyttö on maltillista ja hyvällä maulla toteutettua. Pohjimmiltaan se on kuitenkin sitä samaa haukotuksia herättävää rähinää, jota brändin leffoissa ollaan vuosien varrella totuttu näkemään.

Köykäistä toimintaa lukuun ottamatta Eternals on yksi vuoden kauneimmista elokuvista. Se esittelee paljon kauniita, massiivisia ja jopa eeppisiin mittasuhteisiin nousevia kuvia, jotka nostattavat kylmiä väreitä. Omalla tavallaan ne tuovat mieleen Denis Villeneuven Dyynin, joka niin ikään pelaili tyylikkäällä visuaalisella ilmeellään.

Näyttävät kuvat jäänevät kuitenkin osalta yleisöstä huomaamatta, sillä elokuvan ehdoton heikkous on sen kesto. Ei ole kohtuutonta väittää, etteikö osa yleisöstä tulisi tylsistymään hitaan ja perinpohjaisen kerronnan siivittämään, miltei kolmen tunnin kestoon. On siis suositeltavaa ottaa kahvit mukaan katselutilaan, jos vähänkin epäilyttää. Tästä leffasta ei nimittäin ihan joka jantteri selviä hereillä.

Kannattaa kuitenkin pysyä hereillä, sillä elokuvan paatoksellinen kerronta on pituutensa arvoista. Vaikka tapahtumapaikat ja ajanjaksot hyppivät kuin superpallo, on niistä helppo saada kiinni, kunhan ei anna keskittymisensä herpaantua. Lisäksi henkilöhahmojen kehitys on niin innostavaa, että heidän todellisien puoliensa paljastuessa ovat käänteet hyvin sykähdyttäviä. Ihan vakavalla naamalla ei kuitenkaan tarvitse kököttää, sillä leffa on kyllästetty Marvel-tyylisellä huumorilla, josta voi olla monta mieltä. Valtaosaan yleisöstä se todennäköisesti uppoaa, sillä se on yksinkertaista mutta hillitöntä.

Eternals on kaikessa massiivisuudessaan ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva, joka koskettaa, yllättää ja jättää jälkeensä vaikuttavan tunnelman, kunhan on vain pysynyt hereillä.

Niklas Tirkkonen

Eternals -elokuvan traileri

Lisää luettavaa