Faija

22.4.2010 21:05
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Kymmenvuotiaana Libanonista Ruotsiin muuttanut Josef Fares tunnetaan menestyskomedioista Jalla! Jalla! (2000) ja Kopps (2003). Niiden jälkeen Fares ohjasi pari vakavampaa draamaa Zozo (2005) ja Leo (2007). Faresin uusin elokuva Faija on paluu komedian pariin.

Faresin elokuvissa on usein nähty hänen veljensä Fares Fares sekä isä Jan Fares. Ja kun elokuvan nimi on Faija, niin isä-Jan on luonnollisesti saanut nimiosan. Jan Fares esittää leskeksi jäänyttä miestä nimeltä Aziz, joka työskentelee pienessä polkupyöräliikkeessä. Jörgens Cykelin omistaja (Torkel Petersson) on epävarma avioliittonsa suhteen. Jörgen pelkää ettei ole tarpeeksi miehekäs ja päättää ryhtyä machomieheksi jollaisesta kuvittelee vaimonsa haaveilevan. Vaimo ei kuitenkaan aggressiivisesta käytöksestä innostu vaan hämmentyy entisestään. Azizin toinen työtoveri Juan (Juan Rodriguez) suree nähdessään työyhteisöön kuuluvan labradorinnoutajansa tulleen vanhaksi ja sairaaksi.

Azizin suurin haave on tulla isoisäksi, ja häntä ilahduttaakin tieto siitä, että hänen poikansa Samin vaimo Amanda on raskaana. Samilla ja Amandalla on kuitenkin salaisuus. He odottavat kyllä perheenlisäystä, mutta Amandalla onkin tyyny paidan alla, ja he ovat itse asiassa adoptiojonossa. Sami ja Amanda eivät vain uskalla paljastaa Azizille etteivät voi saada omia lapsia.

Faija on ollut kotimaassaan suurmenestys. Se keräsi Ruotsin teattereissa muutamassa viikossa yli 300 000 katsojaa. Suomessa siitä ei välttämättä tule suurta hittiä, mutta Faresin aiempien komedioiden ystävät ottavat sen varmaan ilolla vastaan. Käsikirjoitus ei ole erityisen omaperäinen eikä aina kovin uskottavakaan, mutta arkisen todentuntuisista hahmoista ja surkuhupaisista sattumuksista rakentuu hyväntuulinen ja sympaattinen kokonaisuus.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★

Faija (Farsan). Ruotsi 2010. Ohjaus: Josef Fares. Käsikirjoitus: Josef Fares, Torkel Petersson. Pääosissa Jan Fares, Torkel Petersson, Hamadi Khemiri, Nina Zanjani. Genre: Draama / komedia. Ikäraja: 7. Kesto: 1 t 39 min. Ensi-ilta: 23.4.2010.


Elokuvatraileri Filmtrailer.comin kanssa

Lisää luettavaa