Fame

16.10.2009 00:00
    MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

    Uusintafilmatisointi toistaa menestysmusikaalin hahmot ja rakenteen. Kokonaisuus on sekoitus 1980-luvun musiikkivideota ja Idols-sarjan jaksoa.

    Vuonna 1980 ilmestynyt alkuperäinen Fame kertoi lahjakkaiden nuorten halusta kuuluisuuteen samalla kun he esiintymistaidon koulussa etsivät itseään. Tuolloin motivaationa oli halu päästä näyttämään kykynsä. Sittemmin tuo halu on tuotteistettu Idolseiksi ja muiksi vastaaviksi tosi-tv-formaateiksi, joissa tavoitellaan useimmiten julkisuutta julkisuuden vuoksi. Uusi Fame yrittää paluuta alkuperäisen teoksen teemoihin lainaamalla suoraan sen rakenteen ja henkilöt, mutta koska se ei pysty nousemaan 29 vuoden aikana tapahtuneen asennemuutoksen yläpuolelle, se muistuttaa miljoonabudjetilla tuotettua Idols-sarjan osaa.

    Mikäli rakastaa Idolsin montaasijaksoja, ihastunee ainakin Famen alkuun. Katsojille esitellään elokuvan päähenkilöt ja opettajat energisessä potpurrissa, jossa tuhannet halukkaat pyrkivät newyorkilaiseen taidelukioon. Osa ylittää, osa nolaa itsensä. Jos on sopivan vastaanottavaisessa tilassa, sähäkkä alkujakso voi imaista sisälle elokuvan maailmaan niin, että sen myöhemmät, suunnattomat heikkoudet eivät kovin pahasti häiritse katsomisnautintoa.

    Loppuelokuva on jaettu neljään osaan kuvaamaan koulun neljää oppivuotta. Onneksi mukana on tästä kertovat välitekstit, sillä musiikkinumeroiden väleissä vilahtavista hajanaisista sirpaleista oppilaiden satunnaisista ilon ja surun hetkistä sitä ei pystyisi päättelemään ennen kuin on jo päätösjuhlien vuoro. Nuoret ja kauniit näyttelijät osaavat liikkua ja laulaa, mutta heidän hahmonsa eivät paria poikkeusta lukuunottamatta pahemmin muutu tai kasva. Opettajina toimivat kokeneemmat näyttelijät saavat heristettyä lyhyistäkin kohtauksistaan hieman enemmän tasoja irti, mutta ymmärtävät pysyä vain nuorten päähenkilöiden taustatukena.

    Elokuvan pitää kasassa ohjaaja Kevin Tancharoenin tiukka ote, jossa näkyy tausta supertähtien kiertueohjaajana ja koreografina. Hän pitää Famen napakassa liikkeessä tekemättä siitä silti musiikkivideosilppua. Mieleen tulevat 1980-luvun klassisen MTV:n videot, joista sai selvää ja jotka saattoivat yrittää kertoa jonkinlaisen tarinankin.

    Uuden Famen musiikki on mukiinmenevää nykymenoa, vaikka mikään sen kappaleista ei elä kolmea vuosikymmentä kuten alkuperäisen tunnari. Itse asiassa yksi uutuuden pysähdyttävistä numeroista on toinen vanhan Famen hiteistä.

    Lisää luettavaa