Fast & Furious 6

GENRE ENSI-ILTA 22.05.2013 TÄHDET

Fast & Furious -elokuvasarjan kuudennessa osassa kumit käryävät ja bensaa kuluu entistäkin enemmän. Kaikki on astetta suurempaa – niin toimintakohtauksissa (Lentokone! Tankki!) kuin näyttelijöiden koossakin. Jatkumossa Tokyo Driftistä (Fast & Furious 3) lähtien ohjaajan pallilla istunut Justin Lin sekä saman aikaa mukana ollut käsikirjoittaja Chris Morgan vievät Riosta vapautuneen porukkansa kaahaamaan tällä kertaa Lontooseen.

Edellisessä elokuvassa hurjapäihin liittynyt Dwayne Johnsonin esittämä agentti Hobbs on saanut selville Shaw-nimisen, nopeista autoista pitävän rikollisen (Luke Evans) koko maailman tasapainoa ravisuttavista aikeista. Avukseen Shaw’n kiinniottamiseen Hobbs rekrytoi parhaat kilpa-autoihin erikoistuneet asiantuntijat, Dominic Toretton (Vin Diesel) entisistä rikollisista (ja entisestä poliisista) koostuvan ryhmän (Paul Walker, Tyrese Gibson, Ludacris, Gal Gadot ja Sung Kang). Suostuttelu ei ole vaikeaa, sillä Hobbs on saanut vihiä, että Toretton rakastettu Letty (Michelle Rodriguez) ei olisikaan kuollut vaan hengailisi Shaw’n seurassa. Niinpä käy matka Lontooseen kohtaamaan totuus vanhan ystävän kohtalosta.

Fast & Furious -elokuvat ovat aina olleet aivot vapaalle kääntävää toimintaa, nopeita autoja ja laittomia katukisoja, mutta niissä on ollut viehätyksenä mukana kaverillista sanailua ja henkilöiden välistä kemiaa, mikä on kiinnostavalla tavalla maustanut toimintaa. Nyt tämä puoli on unohdettu ja voimavarat on käytetty näyttävien toimintakohtausten luontiin. Niissä kaikki on suurempaa ja hurjempaa kuin ennen – aivan naurettavuuksiin asti. Aikaisemmin fiksut ja omaperäiset stuntit ovat joutuneet väistymään fyysisesti älyttömyyksiin menevien mutta vakavalla naamalla tehtyjen kohtausten tieltä. Toiminta keskittyy Mission: Impossible -tyyppiseen kikkailuun, mikä ei kuitenkaan kunnolla toimi. Mistä päin maailmaa voi löytää lentokentän, jossa on yhtä pitkä kiitotie kuin mitä elokuvan loppukohtaus vaatii?

Eikä pelkästään toiminta ei ole suurta vaan myös elokuvan äijät ovat vuoren kokoisia. Edellisessä elokuvassa Vin Dieselin isokokoisuutta tasapainotettiin järkälemäisellä Johnsonilla. Nyt Johnson puolestaan jää lähes pieneksi pahispuolella vaikuttavan Kim Koldin rinnalla. Lihaskimppujen jysähtäessä toisiinsa tanner todellakin tömisee.

Näyttävän toiminnan ohella käsikirjoitukselle ja henkilöhahmojen kasvatukselle on jätetty vain rippeet. Fast & Furious 6:ssa tökkii niin henkilöiden yhteistyö kuin heidän suuhunsa istutettu kankea dialogikin. Vanhojen hahmojen kuolleista herättäminen sujuu käsikirjoittajilta harvoin tyylikkäästi eikä Lettyn tapauksessa tehdä poikkeusta. Kun ottaa huomioon Toretton pakkomielteenomaisen suhtautumisen perheeseensä ja läheisiinsä, Domin ja Lettyn uudelleenkohtaamisesta on tehty harvinaisen innoton.

Sivurooleissa nähdään muun muassa Gina Carano, Clara Paget sekä Verdana Brewster, mutta heille ei pahemmin liikene vuorosanoja. Carano sentään pääsee näyttämään miten MMA-tytön nyrkit puhuvat, mutta sarjassa alusta saakka mukana ollut Brewster jätetään pelkäksi uuden vauvan pitelijäksi.

Jatkoa on edelleen tulossa: Fast & Furious 7 julkaistaan kesällä 2014, ja siinä nähtävästä uudesta hahmosta saadaan pieni maistiainen elokuvan lopuksi.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat