Flummelit

Flummelit ei ehkä nouse samojen tekijöiden The Simpsons Movien tasolle, mutta värikkään seikkailun aikamatkailuteema mahdollistaa monta hupaisaa hetkeä. Ja ovathan donitsimaiset olennot nyt söpöjä!

27.5.2021 10:41
MAA / / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 28.05.2021

Flummelit ovat pieniä ja söpöjä pupun ja hiiren sekoituksia, joiden kropassa on reikä keskellä. Jos et ole koskaan nähnyt sellaisia, se johtuu siitä, että ne asuvat vain Galapagos-saarilla. Ai niin, ja kuolivat sukupuuttoon vuonna 1835.

Kaikki on vielä hyvin, kun utelias ja impulssiongelmainen flummeli Op (äänenä Heljä Heikkinen) ja hänen kyynisempi ja epäluuloisempi veljensä Ed (Joonas Saartamo) taianomaisesti singahtavat kotisaareltaan modernin Shanghain vilinään. Siellä he törmäävät museossa tietoon, jonka mukaan heidän omalaatuisen muotoinen lajinsa on kuollut sukupuuttoon vähän heidän lähtönsä jälkeen.

On siis keksittävä keino palata ajassa taaksepäin varoittamaan kaksikon lajitovereita. Onneksi se on yllättävän helppoa – paitsi että Opin impulsiivisuuden vuoksi he eksyvät aika-avaruudessa. Seurauksena on seikkailu, jonka aikana tavataan niin esihistoriallisia eläimiä, lähempänä meidän aikaamme sukupuuttoon kuolleita luontokappaleita, mytologisia olentoja ja merkkihenkilöitä ihmiskunnan historiasta.

Elokuvan markkinoinnissa korostetaan, että se on ”The Simpsons Movien tekijöiltä”. Ihan Simpsonien kaltaista lapsellisen animaation ja aikuisen sisällön tasapainoa ei nyt tavoiteta – tai edes tavoitella, sillä Flummelit on selvästi suunnattu nuoremmille katsojille. Siitä ei valkokankaille tulekaan kuin suomeksi jälkiäänitetty versio.

Isoimpien animaatiostudioiden ulkopuolelta tulleeksi tapaukseksi kyseessä on kuitenkin lasten seikkailu, josta aikuisetkin löytävät viihdykettä. Varsinkin, kun adhd-vaihde pysyy suurin piirtein hallinnassa ja sukupuuton tärkeää konseptia käsitellään sopivina annoksina.

Aikuisen aivot harhailevat silti pohtimaan kysymyksiä, joihin se vastaa itse. Miksi Shanghai – koska elokuva on tehty kiinalaisrahoituksella. Miksi ne ovat tuon muotoisia – koska muuten niissä ei olisi mitään omaperäistä, jota voisi tuotteistaa leluiksi. Täytyy silti todeta, että flummeleiden rinkulamaisesta muodosta otetaan kaikki mahdollinen hupi irti, ja jotkut siihen liittyvät vitsit saavat pärskähtelemään.

Jouni Vikman

Flummelit -elokuvan traileri

Lisää luettavaa