Gnomeo & Julia

4.3.2011 18:53
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 4. maaliskuuta

Toraisten naapureiden puutarhatontutkin ovat sotajalalla toisiaan vastaan. Omistajiensa, neiti Montaguen ja herra Capuletin poissa ollessa eläviksi muuttuvat puutarhakoristeet pitävät nurmialueet ja istutukset kunnossa ja kanavoivat keskinäisen vihanpitonsa tontteja erottavan kujan kilpailuissa. Kunnes sininen tonttunuorukainen ja punasävyisen leirin kipsineito ihastuvat toisiinsa, mikä kiihdyttää vihanpidon tuhoisaksi, eikä sirpaleiltakaan vältytä.

Tietokoneanimaatio Gnomeo & Julia on siis lapsille ja lapsenmielisille suunnattu komedia William Shakespearen tragedian pohjalta. Lähtökohta on kokonaisuuden kannalta kaksijakoinen. Toisaalta klassikon versiointi on kekseliästä ja hauskaa, toisaalta tarina voisi paikoin toimia paremmin, jos lähdemateriaalista olisi uskallettu lähteä omille urille.

Shakespearen lisäksi uutuus on paljon velkaa moderneille animaatiohiteille. Toy Story -elokuvista on lainattu idea ihmisten valvovan silmän alla elottomista mutta muuten salaista, itsenäistä elämää viettävistä pikkuesineistä. Lähes dialogittomassa takaumajaksossa tavoitellaan Pixarin Wall-E:n ja Up – Kohti korkeuksia -elokuvan sfäärejä. Esikuvien tasoa ei tavoiteta hetkeäkään, mutta värikäs seikkailu pitää mielenkiintoa yllä ja viihdyttää riittävästi. Mielenkiintoinen oivallus on ollut rakentaa elokuva Elton Johnin hittien varaan. Toisaalta sekin asettaa lopputulokselle omat ennakkorajoituksensa, mutta muutama kuvan ja laulun yhdistäminen toimii todella hyvin. Esimerkiksi Gnomeon ja Julian ensikohtaaminen on onnistunut erinomaisesti.

Suomessa elokuva nähdään vain dubattuna versiona, mikä harmittaa hetken, kun tietää alkuperäisessä versiossa kuultavan sellaisia näyttelijöitä kuin James McAvoy, Emily Blunt, Michael Caine, Matt Lucas, Maggie Smith, Jason Statham ja Ozzy Ozbourne. Täkäläiset päähenkilöäänet kuuluvat Mikko Leppilammelle ja Pamela Tolalle.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★★

Lisää luettavaa