Godsend

/ GENRE ENSI-ILTA 30.07.2004 TÄHDET

Kloonaus vaarantaa terveytesi.

Kloonaus on päivän sana Nick Hammin ohjaamassa kauhutrillerissä Godsend.

Biologianopettaja Paul (Greg Kinnear) ja valokuvaaja Jessie (Rebecca Romijn-Stamos) ovat onnellinen aviopari. Heidän silmäteränsä on elokuvan alussa kahdeksan vuotta täyttävä Adam (Cameron Bright). Pariskunnan ainoa lapsi kuolee traagisessa auto-onnettomuudessa, ja suru on suuri.

Salaperäinen tohtori Wells (Robert De Niro) tulee yllättävällä tavalla hätiin. Paul ja Jessie eivät voi saada enää lapsia mutta Wells on kehittänyt keinon herättää Adam henkiin kloonaamalla. Ensin Paul ja Jessie kieltäytyvät ehdotuksesta, mutta lyhyen ja tuskaisen pohdinnan jälkeen he päättävät käyttää tohtorin perustaman Godsend-instituutin palveluja.

Tohtori Wellsin frankensteinmaiset puuhailut eivät taida olla ihan laillisia, joten projekti täytyy pitää salassa. Paul ja Jessie muuttavat tohtorin kustantamaan hulppeaan mutta sopivan syrjäiseen asuntoon Godsend-instituutin naapuriin.

Kloonausproseduurit onnistuvat odotusten mukaisesti, ja pian maailmaan syntyy Adam kakkonen, eksakti kopio ensimmäisestä. Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan. Klooni-Adamissa on jotain outoa. Kiltistä pikku mussukasta tuleekin Ennustuksen Damienia muistuttava pirulainen, joka räkii opettajia silmille.

Rebecca Romijn-Stamos on osoittanut näyttelijänkykynsä X-Men-elokuvissa ja Femme Fatalessa. Myös Greg Kinnear tunnetaan vakavasti otettavana näyttelijänä, mutta heille kirjoitetut roolihahmot ovat mitäänsanomattoman tylsiä. De Nirokaan ei vakuuta. Hänellä olisi rahkeita tehdä demoninen roolityö tyyliin Angel Heartin Louis Cyphre, mutta lopputulos on lähinnä tahattoman koominen. Näyttelijöistä vain Adamia esittävä Cameron Bright tekee vaikutuksen.

Brittiohjaaja Nick Hammin muutaman vuoden takainen trilleri Surmanloukku (The Hole) meni Suomessa suoraan videolle mutta herätti maailmalla sen verran huomiota, että Hammille tarjoutui tilaisuus tehdä isomman luokan Hollywood-kauhuelokuva.

Valitettavasti samoin kuin elokuvan juonessakin jotain meni pahasti pieleen. Godsend on pelkkä kopiokokoelma, jossa Rosemaryn painajainen, Kuudes aisti ja Ennustus on pantu tehosekoittimeen ja annettu pyöriä vähän aikaa. Lopputuloksena on sekoitus kliseitä. Jännityksen ja kauhun elementit puuttuvat täysin. Muutama hölmö BÖÖ!-säikytys eikä juuri muuta.

Elokuvan oheismateriaalina on julkaistu tyylikkäät nettisivut osoitteessa www.godsendinstitute.org. Sivuilla on valeinformaatiota Godsend-instituutista. Nokkela markkinointikikka on haksauttanut monia kloonauksesta kiinnostuneita.

Jussi Huhtala