Hall Pass – Lupa rellestää

11.5.2011 11:09
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13. toukokuuta

Niin Hollywoodissa kuin suomalaisessa olutpöytäkeskustelussakin ajatus avioliittoon kahlituista, omaa elämäänsä elämättömistä miehistä on lähes kyllästymiseen asti kulutettu vitsin aihe. Hall Pass – Lupa rellestää tarttuu aiheeseen avaamalla kahdelle keski-ikää lähestyvälle miehelle luvan rellestää viikon ajan ilman vaimoja ja avioliiton kahleita, ilman ehtoja ja kysymyksiä. Onko luvassa paluu hurjaan ja vapaan seksin täyteiseen nuoruuteen, vai onko todellisuus sittenkin jotain muuta kuin kuumat fantasiat?

Farrellyn veljekset Bobby ja Peter ovat pitkään tehneet komedioita mitä eriskummallisimmista aiheista: milloin huumorin kohteena on rakkaus runsasmuotoiseen tyttöön (Hal ja iso rakkaus), siamilaiset kaksoset (Stuck on You) tai persoonallisuushäiriöstä kärsivä poliisi (Me kaksi ja Irene). Romanttinen komedia Sekaisin Marista (1998) on kuitenkin edelleen Farrellyjen uran huippu, eikä veljesten uusin aluevaltaus, hulvattoman kuuloinen Hall Pass – Lupa rellestää ohita sitä.

Parhaat kaverukset Rick (Owen Wilson) ja Fred (Jason Sudeikis) ovat onnellisesti naimisissa upeiden naistensa (Jenna Fischer ja Christina Applegate) kanssa mutta eivät silti voi olla vilkuilematta vieraiden naisten varustuksia. Pelipöydässä miesten jutut avioliiton ulkopuolisten naisten ihanuudesta muuttuvat yhä vain härskimmiksi, kunnes lopulta Rickin vaimo Maggie (Fischer) kuulee vahingossa liikaa ja päättää antaa miehelleen viikoksi vapaalipun avioliitosta. Räävittömän suunsa takana kilttinä perheenisänä tunnettu Rick hämmentyy, mutta kun Fredin vaimolla (Applegate) keittää myös yli, alkaa teini-ikäisen tasolle taantuneiden miesten suunnitelma paluusta nuoruuden fantasioihin kehittyä.

Fantasiat ovat kuitenkin usein vain fantasioita, ja tässäkään tapauksessa todellisuus ei täysin vastaa miesten käsitystä omasta viehätysvoimasta. Halukkaita naisia ei enää kasvakaan jokaisella oksalla – jos niitä koskaan on kasvanutkaan – ja rapakunto uhkaa viedä miehet olusten jälkeen sänkykamarin puolelle yksin. Toisaalla todellisuus myös muistuttaa miehiä siitä, että heidän vaimoillaankin saattaisi olla vientiä.

Rajoja rikkovista komedioistaan tunnetut Farrellyt eivät tällä kertaa anna itselleen lupaa suuremmin rellestää, sillä Hall Pass on erittäin kiltti komedia. Pinnaltaan se vihjaa olevansa hurja ja epäkorrektin hauska, mutta korostaa kuitenkin lähes ärsyttävyyteen asti perinteisiä perhearvoja ja sukupuolten stereotyyppistä paikkaa perheessä. Rääväsuinen dialogi muutamassa kohtauksessa antaa odottaa huomattavasti uskaliaampaa komediaa, mutta loppujen lopuksi tuloksena on aikuiseen makuun tuotettu ihmissuhdekomedia, joka ei kohauta eikä yllätä.

Hall Pass tarjoaa leppoisalla huumorillaan keveän ja viihdytetyn mielen, mutta ei jää naurattamaan pitkäksi aikaa, kuten vaikkapa parin vuoden takainen Todd Phillipsin ohjaama Kauhea kankkunen. Sovinnaisuutensa vuoksi sitä voi kuitenkin suositella kepeäksi treffielokuvaksi aikuisille.

Päivi Laajalahti

Tähdet: ★★

Hall Pass – Lupa rellestää – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa