Homefront

GENRE ENSI-ILTA 17.01.2014 TÄHDET

Phil Broker on onnistunut soluttautumaan huumeita tehtailevaan ja välittävään pyöräjengiin, mutta joutuu paljastamaan itsensä, kun on aika pidättää porukka. Samassa yhteydessä jengin pomon, Danny T:n, poika saa surmansa, ja pomo vannoo kostoa. Brokerin henkilöllisyys häivytetään poliisin rekistereistä ja hän asettuu tyttärensä kanssa syrjäiselle tilalle pienen paikkakunnan laitamilla.

Matalan profiilin pitäminen kuitenkin epäonnistuu, kun Brokerin itsevarmaksi ja itsepuolustustaitoiseksi kouluttama tytär pistää kampoihin koulukiusaajalle. Pojan vanhemmat eivät katso hyvällä lapsensa nöyryytystä ja varsinkin huumekoukussa oleva punaniskaäiti (Kate Bosworth) tekee asiasta henkilökohtaisen ongelman. Hän pyytää veljeään, paikallista huumeiden kanssa puuhastelevaa pikkurikollista kostamaan puolestaan.

Kun James Francon näyttelemä Gator Bodine -konna on sotkettu kuvioon, on jo myöhäistä, vaikka Broker omalta osallaan saa kärpäsestä härkäseksi muodostunutta kuohuntaa tasoitettua. Bodine nimittäin haaveilee siirtymisestä isompiin kuvioihin ja näkee tilaisuutensa tulleen, kun hän Brokerin kotiin murtauduttuaan löytää asiakirjoja, jotka yhdistävät tämän Danny T:n pidätykseen. Hyvin pian Brokerin pidättynyttä flirttailua tyttärensä koulupsykologin (Rachelle Lefevre) kanssa häiritsevät muiden oppilaiden äkäisten vanhempien ohella vangitun huumepomon lähettämät tappajat.

Phil Brokerin hahmo perustuu Chuck Loganin minnesotalaisesta ex-poliisista kertoviin kirjoihin. Sylvester Stallone sovitti Homefront-nimisestä teoksesta ensimmäisen Broker-elokuvan. Reilulla 20 miljoonalla tuotettu elokuva toi Yhdysvalloissa suurin piirtein budjettinsa takaisin, joten mahdollisuudet jatkoon riippuvat pitkälti sen kohtalosta muualla maailmassa. Tuottajanakin toiminut Stallone on saanut houkuteltua elokuvaan keskitasoa kiinnostavamman näyttelijäkaartin, kun edellä mainittujen tähtien lisäksi Homefrontissa nähdään myös Winona Ryder Gatorin tyttöystävänä.

Vaikka James Franco innostuu näyttelemään enemmän kuin lähdemateriaali ehkä edellyttäisi ja nousee kiinnostavaksi hahmoksi kunnianhimoineen, lepää Homefront käytännössä Phil Brokeria esittävän Jason Stathamin jykevillä harteilla. 46-vuotiaalle Stathamille toivoisi jo jotain suurempaa huomiota herättävää hittiä.

Miehellä on oma vankka fanikuntansa Suomessakin, mutta jotenkin hän tuntuu monista hyvistäkin elokuvista huolimatta jäävän tunnetumpien nimien varjoon. Kun hän pääsee tekijänimien elokuviin, kuten nyt Stallonen tuotantoon ja aikaisemmin tänä vuonna Taylor Hackfordin rikosjännäriin Parker, ovat elokuvat Stathamista riippumattomista syistä vähemmän kiinnostavia.

Homefrontissa ongelma on pitkälti lähdemateriaalin tarjoamissa mahdollisuuksissa. Sen juonikuvio on perusjännäritasoa, joka vaatisi erityisen osaavan ja näkemyksellisen ohjaajan. Gary Fleder teki 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa mielenkiintoisia ja tehokkaita jännityselokuvia kuten Jäähyväiset tytöille (1997), Älä sano sanaakaan (2001) ja Valamiehet (2003). Viimeiset kymmenen vuotta Fleder on kuitenkin ohjannut lähinnä tv-sarjoja ja -elokuvia, ja se näkyy myös Homefrontissa.

Todennäköisesti tahtia on haitannut myös haettu ikäraja, sillä alun huumejengin pidätyskohtauksen jälkeen meno muuttuu melko vähäveriseksi. Yritykset elävöittää tapahtumia jatkuvilla, tilanteisiin sopimattomillakin kamerakikkailuilla tuntuvat lähinnä päälleliimatuilta. Stallonen ja Flederin olisi pitänyt panostaa henkilöhahmojen kehittämiseen ja heidän välisiin jännitteisiin, kun tarjolla oli osaavia näyttelijöitä. Myös Brokerin tytärtä näyttelevä nuori Izabela Vidovic komppaa mukavasti elokuvaisäänsä.

Stathamia voi nähdä myös suosituissa sarjoissa kuten Stallonen Expendables-elokuvissa, ensi syksynä jo kolmannen kerran. Lisäksi ensi vuonna hänet nähdään myös Fast & Furious 7:ssa.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat