Huomenna taistelun alettua

/ GENRE , , , ENSI-ILTA 1. huhtikuuta TÄHDET

Australialaisen John Marsdenin nuortenkirjasarjan ensimmäiseen osaan perustuva Huomenna taistelun alettua esittää pelottavan skenaarion: mitä jos turvallisena pitämäsi kotimaa olisikin hetkessä sotatantere? 18 vuotta sitten julkaistu romaani on myynyt miljoonia ja poiki kuusi jatko-osaa, joista kahta ensimmäistä ollaan jo valmistelemassa filmattavaksi.

Ellie Linton (Caitlin Stasey) ystävineen palaa metsäretkeltä keskelle sodan runtelemaa kotikaupunkiaan. Tunkeutujista ei ole tietoa, mutta kyläläiset on surmattu tai viety vankileireille virumaan. Niin myös kunkin isät ja äidit. Kahdeksan teinin tulee selviytyä keskenään, selvittää tapahtumien kulkua ja pelastaa läheisensä.

Estetiikaltaan Huomenna taistelun alettua muistuttaa keskibudjetin nuortensarjaa, jossa kylvetty tuho näkyy vain pieninä vihjeinä ja tökeröinä räjähdyksinä. Hahmoista on helppo tunnistaa tarinan arkkityypit, joiden kehityskulku romaanien edetessä on välittömästi ennustettavissa. Näyttelijät tekevät rooleissaan sen, minkä voivat: suurta draamaa elokuva tarjoaa ilmeisimmällä tavalla, painokkaiden puheenvuorojen ja melodramaattisen nyyhkysiirapin kautta.

Paisuteltu draama ja mahtipontisen militaristinen kuvasto luovat tahattoman koomisia yhdistelmiä. Se, mikä tekstissä toimii, ei välttämättä käänny onnistuneesti filmille – viimeiset kuvat auringonlaskuun ratsastavista teinisotilaista ovat viimeistään liikaa. Kuten myös pohjatekstin nationalistinen alavire: arasta uskovaistytöstä leivotaan sankaria vasta, kun tämä tarttuu konekivääriin ja surmaa kasvottomat viholliset.

Ohjaaja Stuart Beattie on kiinnitetty myös jatko-osan ruoriin. Tätä ennen Beattie on ansioitunut käsikirjoittajana (mm. Collateral, Australia), ja vastaa kynäilystä nytkin.

Anton Vanha-Majamaa

Tähdet: ★★

Huomenna taistelun alettua – Traileri


Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat