Iho jossa elän

13.10.2011 10:15
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 14. lokakuuta

Iho jossa elän on Pedro Almodóvarin 18. pitkä elokuva, ja siinä ohjaaja palaa yhteistyöhön näyttelijä Antonio Banderasin kanssa. Roolit Almodóvarin elokuvissa kuten Matador (1986) ja Intohimon laki (1987) tekivät Banderasista maailmankuulun, mutta miesten edellisestä yhteistyöstä (Sido minut, ota minut) on jo yli 20 vuotta.

Banderas esittää plastiikkakirurgia nimeltä Robert Ledgard, jonka vaimo on palanut pahoin auto-onnettomuudessa ja myöhemmin kuollut. Ledgardista on tullut eräänlainen tohtori Frankenstein, joka tekee salaisessa laboratoriossaan outoja kokeita apunaan uskollinen palvelijatar Marilia (ohjaajan vakionäyttelijä Marisa Paredes).

Ledgardin pakkomielteenä on keksiä synteettinen iho, eikä hän epäröi käyttää epäeettisiä ja laittomia keinoja sen luomiseksi. Koekaniinina tohtorilla on Vera-niminen potilas (Elena Anaya), jota tohtori pitää vankinaan.

Iho jossa elän perustuu ranskalaisen rikoskirjailijan Thierry Jonquetin kirjaan, mutta siinä on selviä yhteyksiä myös Georgo Franjun klassiseen kauhuelokuvaan Silmät ilman kasvoja (1960), jossa epätoivoinen kirurgi etsii tyttärelleen uusia kasvoja auto-onnettomuudessa tuhoutuneiden tilalle.

Myös Hitchcockin vaikutteet näkyvät: esimerkiksi Vertigo tulee mieleen. Mutta Iho jossa elän ei elokuvahistoriallisista viittauksistaan huolimatta ole mitään lainaa vaan täysin oma maailmansa, jollaisen vain Almodóvar osaa luoda. Elokuvan visuaalinen yltäkylläisyys, intohimo ja eroottisuus ovat ehtaa Almodóvaria. Ohjaajan hovisäveltäjä Alberto Iglesias on jälleen luonut tunnelmaan täydellisesti sopivan musiikin.

Elokuvassa yhdistyy useita tyylilajeja ja teemoja, mutta ohjaaja pitää kokonaisuuden tyylikkäästi kasassa. Banderas tekee vaikuttavimman roolinsa vuosiin. Viime aikoina muun muassa Shrek-elokuvien ääninäyttelijänä ja monissa vähäpätöisissä rooleissa esiintynyt näyttelijä osoittaa, että ei hän turhaan ole suuri tähti.

Jussi Huhtala

Iho jossa elän – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa