Ilmestyskirja. Nyt – Final Cut

Ilmestyskirja. Nyt – Final Cut on ehdoton leikkausversio. Mukana parhaat palat Reduxista, mutta turhaa on karsittu pois. Restaurointi tekee elokuvasta entistä komeampaa katsottavaa.

8.12.2019 10:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 11.12.2019

Kun ajatellaan maailman parhaita elokuvia on vaikea jättää laskuista Francis Ford Coppolan suurteos Ilmestyskirja. Nyt. Kahden ensimmäisen Kummisedän jälkeen Coppola tarttui puolalais-englantilaisen kirjailijan Joseph Conradin lyhyeen, mutta väkevään romaaniin Pimeyden sydän, josta päätti tehdä tulkintansa.

Coppola sijoitti elokuvansa vastikään päättyneeseen Vietnamin sotaan. Kapteeni Benjamin L. Willard (Martin Sheen) kutsutaan toteuttamaan huippusalaista tehtävää, etsimään kadonnut eversti Walter E. Kurtz (Marlon Brando) ja murhaamaan hänet. Pienen joukkonsa kanssa Willard vaeltaa pitkin Vietnamin viidakkoja, Kurtzia etsien.

Willard tiimeineen näkevät sodan kauhut sivustakatsojan silmin. Valitettavasti totaalisen sodan keskellä edes vahvin ei pysy järjissään. Lopulta Willard löytää kulttijohtajan asemaan nousseen Kurtzin, joka on perustanut oman armeijansa keskelle synkintä Kambodžaa.

Ilmestyskirja. Nyt on kertomus hulluudesta, sodan mielettömyydestä ja silmittömästä tuhosta. Sodassa ei ole voittajia, eikä kenenkään sielu pysy puhtaana sotakoneiston rattaissa. Vaikka tämä on elokuvaa, se on todellisuutta tänäkin päivänä.

Coppolan sotakuvaus on yhtä vahva puolustuspuhe pasifismille kuin Stanley Kubrickin klassikko Full Metal Jacket tai Michael Ciminon Kauriinmetsästäjä, jollei vahvempikin. Yhdysvaltalaisia ei kuvata sankareina ja patriootteina, vaan armottomina tuhoajina. Lopputulosta katsoessa ei voi käsittää, kuinka suurta kaaosta elokuvan kuvaukset todellisuudessa olivat. Reilun kuukauden kuvaukset venyivät miltei puoleksitoista vuodeksi.

Elokuva on saanut lukuisia eri leikkausversioita ja uutta materiaalia on riittänyt. Vuoden 1979 elokuvateatteriversio kesti kaksi tuntia, 30 minuuttia. Vuonna 2001 julkaistussa Ilmestyskirja. Nyt Reduxissa materiaalia oli jopa 49 minuuttia enemmän. Elokuva leikattiin lähes kokonaan uudelleen.

Ilmestyskirja. Nyt – Final Cut on teoksen 40-vuotisjuhlaversio, jota Coppola pitää viimeisenä ja parhaana versiona elokuvasta. Final Cut kestää kolme tuntia, eli putoaa sopivasti elokuvateatteriversion ja Reduxin väliin. Mutta onko se parempi?

Kyllä. Final Cut saattaa olla jopa paras versio Ilmestyskirja. Nytistä. Elokuvassa on se materiaali, jonka Coppola alunperinkin halusi elokuvaan, mutta karsittu pois Reduxin tylsimpiä ja kokonaisuuden kannalta turhimpia kohtauksia, jotka venyttivät tarinan äärirajoille. Coppolaan on helppo yhtyä tässä tapauksessa. Varsinkin kun elokuvan 4K-restaurointi näyttää paremmalta kuin koskaan.

Elokuvassa on unelmien roolitus. Jokainen näyttelijä tekee oman tulkintansa sodan rikkomista mielistä, jokainen hahmo on oma kuvauksensa hulluudesta. Sheen tekee elämänsä roolin. Brando luo intensiteetin tapansa mukaan minimalistisilla eleillä.

Robert Duvallin everstiluutnantti William Kilgore lienee yksi ikonisimmista sotaelokuvahahmoista. Sodan mielipuolisuuden (ja oikeastaan koko elokuvan) hän kiteyttää vain yhdellä repliikillä, johtaessaan ilmaiskua pieneen vietnamilaiseen kylään Wagnerin Valkyyrioiden ratsastuksen soidessa.

Hänen joukkonsa murhaavat silmittömästi kylällisen vietnamilaisia, mukana lapsia ja siviilejä. Helikopteri laskeutuu keskelle napalmin hävittämää kylää, jolloin joku heittää kopterin sisään räjähteen. ”Vitun raakalaiset”, Kilgore tuhahtaa.

Ilmestyskirja. Nyt – Final Cut -elokuvan traileri

Lisää luettavaa