Invisible Demons – Tuhon merkit

Jokaisen pitäisi tietää totuus saastepommeista, jotka tikittävät kehittyvissä kehitysmaissa. Intian tilanne on katastrofaalinen ja ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaava.

25.11.2021 08:30
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 26.11.2021

Intialainen dokumenttiohjaaja Rahul Jain säväytti vuonna 2016 julkaistulla Machines-nimisellä dokumentillaan, joka kertoo intialaisen tekstiilitehtaan arjesta. Jain osoitti elokuvallaan löytävänsä mielenkiintoisia, jopa dystooppisia kuvia primitiivisistä tehdasolosuhteista, joissa ihmishenki ei ole minkään arvoinen. Juuri näistä karmeista ja vaarallisista hikipajoista tulevat kankaat myös Suomen markkinoille.

Suomalainen dokumenttielokuva Invisible Demons laajentaa tätä kulutusyhteiskunnallista kritiikkiä koskemaan koko Intiaa – tai oikeastaan koko ihmiskuntaa. Sanotaan se suoraan: Intia, kuten muutkin kehittyvät kehitysmaat ovat ajamassa ihmiskuntaa kohti tuhoa. Ne ovat aivan kammottavia saastuttajia; suoranaisia Maapalloa nieleviä petoja. Äiti Maa itkee tuskissaan, sillä näillä mailla ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka luontoa suojellaan. Jokainen haluaa tehdä vain voittoa.

Kokonaiskuva ei ole tietenkään näin mustavalkoinen. Länsimaat joutuvat ulkoistamaan tuotantoaan korkean veroasteen maista juuri näihin halpatuotantomaihin kuten Intiaan ja Kiinaan. Kulutuskiima kiihtyy, koska myös köyhiin maihin on saatu tuotua ajatus ihanista, loputtomista kulutusorgioista.

Ja kuten Invisible Demonsissa kerrotaan, Intia on vasta nousemassa uudeksi maailmanmahdiksi. Tilanne on huonontunut huomattavasti näissä kuudessa vuodessa.

Dokumentissa näytetään tämän hetkinen tilanne – ja se on karmivan paha. Intian suurimmat kaupungit ovat jo niin saastuneita, että esimerkiksi Delhissä ilmansaasteet ovat neljänneksi yleisin kuolinsyy. Saasteinen savusumu (näkymättömät demonit) kirveltää silmissä ja tuhoaa keuhkot. Megakaupunkien ympärillä on jättimäisiä jätevuoria, joilla elää ihmisiä keräämässä roskia. Delhin korkein piste on sen suurin jätevuori.

Ohjaaja Jain ei nähnyt puhdasta jokea kasvaessaan aikuiseksi. Hän luuli jokien olevan joko valkoisia tai mustia. Intialaisten tuottama saasta valutetaan pyhiin jokiin, jotka taas laskevat mereen. Kaikki liittyy kaikkeen. Kriisi laajenee kaikkialle.

Ilmastonmuutoksen takia Delhissä joudutaan sietämään jopa kuukauden mittaisia 50 asteen helteitä. Monsuunisateet ovat viivästyneet viikkokausilla. Kaikkialla on kuivaa, likaista, roskaista, saasteista, kuollutta. Ja kun sateet tulevat, vettä tulee niin paljon, että Delhistäkin kaksi kolmasosaa tulvii.

Ihmiset vetoavat poliitikkoihin, joiden pitäisi tehdä asioille jotain. Samalla juuri nämä samat ihmiset kertovat mitkä asiat ovat vialla ja minkä takia, mutta eivät osaa kuitenkaan kertoa, miten tilanne ratkaistaan. Ahneus sokaisee. Rikkaudet houkuttelevat, vaikka ihmiset ovat jo hengenvaarassa saasteiden takia.

Niko Ikonen

Invisible Demons – Tuhon merkit -elokuvan traileri

Lisää luettavaa