Jackass 3D

25.11.2010 14:17
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 26.11.2010

Jo kymmenen vuoden ajan Johnny Knoxville ja kumppanit ovat teloneet itseään ja toisiaan jos jonkinlaisin tempuin. Jackass -sarja pyöri vuosina 2000-2002 MTV:llä ja sitä seurasi ensimmäinen Jackass -elokuva vuonna 2002. Elokuvan jälkeen Jackass-heput saivat omia spin off-sarjojaan, joista muutamat ovat olleet suosittuja Suomessakin. Lopulta porukka yhdisti voimansa toista elokuvaa varten. Jackass: Number Two ilmestyi vuonna 2006.

Jackass 3D:ssä ei ole juonta, vaan se on enemmänkin pitkä tv-sarjan jakso. Varoitustekstin jälkeen kuviin astuvat Beavis ja Butt-head 3D-vitsailullaan, josta päästään elokuvan päätähtien esittelyyn. Hidastustekniikkaa, 3D:tä, hassuja asuja ja iskuja milloin mihinkin kohtaan kehoa. Sitten kamera pysähtyy Johnny Knoxvilleen ja ilmoille kajahtavat tutut sanat: ”Hi, I’m Johnny Knoxville! Welcome to Jackass!”

Jackass 3D vastaa sisällöltään odotuksia. Elokuvassa aikuiset miehet vaikeroivat kivusta, nauravat vahingoniloisina toisilleen, oksentavat ja esiintyvät ilman rihman kiertämää. Eri asia on, vieläkö Jackassien touhut toimivat yhtä hyvin kuin aiemmin; vieläkö ne saavat nauramaan?

Jos on pitänyt aiemmista elokuvista ja tv-sarjan aikaisesta meiningistä, niin varmasti naurut irtoaa uuden elokuvan aikanakin. Hauskoja juttuja ei vain ole enää niin paljoa ja se tietynlainen spontaanius on kadonnut. Spontaaniuden puutteeseen vaikuttaa kuitenkin se, että elokuva on kuvattu pääosin 3D:nä. Erilaisen kuvauskaluston käyttö on vaatinut enemmän temppujen suunnittelua etukäteen.

Aiemmissa Jackass-tuotoksissa alastomien miesten kriittisiä paikkoja on sensuroitu. Toisin on tällä kertaa. Chris Pontiuksen sukukalleudet vilahtelevat kuvissa useammankin kerran. Bam Margera taasen hauskuuttaa katsojia pissaamalla toisten miesten päälle kameran ollessa kiinni siinä, mistä ”kultainen suihku” tulee ulos. Pissa-, kakka- ja oksennusjutut ovat ihan perinteistä Jackass-touhua ja tästä syystä elokuva ei ole herkkävatsaisten heiniä. Iljettävältähän se näyttää, kun Steve-O singahtaa korkeuksiin bajamajassa, jota ei selvästikään ole hetkeen tyhjennetty.

Jackass 3D:ssä on mukana myös suomalaista verta Duudsoneiden myötä. Harmi, että heidän osuus jää vain yhteen temppuun. Olisi ollut hauska nähdä jotain enemmän. Tai ehkä jotain uudempaa, temppu kun on tuttu Duudsoneiden viimeisimmältä Suomen kaudelta.

Jackass 3D on kaikkine hidastuksineen paikka paikoin hienoa katsottavaa. Elokuva saa aikaiseksi pientä pahoinvointia ja se onnistuu välillä naurattamaan. Vatsalihaksia kiusaavaan nauruun Jackass 3D ei kuitenkaan pysty, mutta siitä jää ihan hyvä mieli. Se tosin voi olla lopputekstien aikana nähtävien, miesten menneisyyttä nostalgisoivien pätkien ansiota, Weezerin Memoriesin soidessa taustalla.

Miia Torro

Tähdet: ★★★

Jackass 3D – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa