The Judge

GENRE ENSI-ILTA 28.11.2014 TÄHDET

Robert Downey Jr:n esittämä Hank Palmer on ylimielinen ja kyyninen huippulakimies. Hän on erikoistunut puolustamaan pulaan joutuneita upporikkaita asiakkaita, jotka ovat mitä ilmeisimmin syyllisiä mutta välttyvät raudanlujan asianajajansa ansiosta vankilatuomiolta.

Uutinen äidin kuolemasta saa Hankin hektisen elämän pysähtymään. Hän matkustaa kotikulmilleen indianalaiseen pikkukaupunkiin järjestelemään hautajaisia. Samalla hän tapaa pitkästä aikaa kaksi veljeään (Vincent D’Onofrio, Jeremy Strong) ja isänsä (Robert Duvall). Hank puhuttelee perheen patriarkkaa nimellä tuomari, sillä oikeussalissa tuomioita jakava Joseph Palmer tuntee arvonsa, ja välit Hankin kanssa ovat kylmenneet.

The Judge
kertookin ennen kaikkea iäkkään isän ja Hankin vaikeasta suhteesta, sillä Hank ei pääsekään palaamaan suurkaupungin sykkeeseen. Kun hautajaiset ovat ohi, selviää että muistikatkoista kärsivää isää syytetään murhasta. Hankista tulee pyytämättä ja yllätyksenä isänsä puolustusasianajaja. Samalla käydään läpi Hankin suhdetta veljiinsä ja lämmitellään romanssia kouluaikaiseen heilaan (Vera Farmiga), jonka aikuista tytärtäkin mies ehtii pussailla.

The Judgen ongelma onkin se, että siinä on liikaa aineksia yhteen elokuvaan. The Judge on tarina elämänarvonsa kadottaneesta miehestä. Se on lisäksi kuvaus monimutkaisista perhesuhteista, romanttinen draama ja oikeussalijännäri. Kaiken kertomiseen menee lähes kaksi ja puoli tuntia, ja siinä on vähintään puoli tuntia liikaa. Tarinasta olisi voinut hyvin jättää pari sivujuonta pois.

Toinen ongelma on se, että Hankin kehityskaari on selvä alusta alkaen. Päähenkilö esitellään niin korostetun pinnallisena ja tunteettomana tyyppinä, että tietenkin hänen on matkan varrella nöyrryttävä ja kasvettava ihmisenä. Sitä kuvaa kaksi kohtausta, jotka erikoisella tavalla rinnastuvat. Elokuvan alussa Hank virtsaa pisuaarin luona tahallaan toisen lakimiehen päälle. Loppupuolella Hank taas joutuu siivoamaan sairaan isänsä ulosteita.

Parasta The Judgessa ovat näyttelijät ja etenkin kaksi Robertia, jotka kannattelevat elokuvaa. Lukuisia unohtumattomia rooleja tehnyt Duvall (Kummisetä, Ilmestyskirja. Nyt, Kantrin kaipuu) on jo 83-vuotias, mutta hän on edelleen uskomattomassa vedossa. Hänen roolihahmonsa on niin karismaattinen ja vakuuttava, että pelkästään sen takia mielenkiinto pysyy yllä. Downey Jr. taas osoittaa olevansa muutakin kuin pelkkä Iron Man. Downey sopii itsetietoisen lakimiehen osaan loistavasti. Mieleen palautuu, miksi hän jo yli 20 vuotta sitten sai Oscar-ehdokkuuden Chaplin-elokuvan nimiroolista.

Ohjaaja David Dobkin tunnetaan lähinnä hölmöistä komedioista kuten Shanghai Knights ja Wedding Crashers. Ehkä toisen ohjaajan käsissä Nick Schenkin (Gran Torino) ja Bill Dubuquen käsikirjoituksesta olisi tullut parempi elokuva. Nyt elokuvassa on liikaa tavaraa, ja siitä puuttuu särmä.


Aiheeseen liittyvät elokuvat