Kaikkea hyvää, Leo Grande

Ällistyttävän intiimi, hauska ja lämmin elokuva seksistä, nautinnosta ja kohtaamisista. Emma Thompson ja Daryl McCormack loistavat päärooleissa, mutta Katy Brandin käsikirjoitus on elokuvan todellinen tähti. (Ikäraja K-12)

8.9.2022 13:26
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 09.09.2022

Puhutaanpa hetki seksistä. Siitä puhuminen saa monet edelleen punastumaan, mutta mitä suotta. Sophie Hyden Kaikkea hyvää, Leo Grande on täällä haastamaan kaikki ennakkoluulot seksistä ja nautinnosta, erityisesti naisen näkökulmasta.

Nancy (Emma Thompson) on jäänyt leskeksi ja lapsetkin ovat jo aikuisia, tosin he soittelevat usein äidille ongelmistaan. Nancy palkkaa seksityöläisen, Leo Granden (Daryl McCormack), jotta saisi kokea jotain mitä ei ole koskaan kokenut: orgasmin. Nancyn seksielämä avioliitossa oli lähinnä turhauttavaa ja Nancy onkin laatinut listan asioista, joita haluaisi kokea Leon kanssa.

Kaikkea hyvää, Leo Grande puhuu seksistä suoraan ja häpeilemättä. Jos seksistä ja nautinnosta puhuminen ujostuttaa, tämä saattaa olla juurikin se elokuva jota tarvitset. Hyden elokuva on hauska, lämmin ja samastuttava. On vaikea erottaa mikä elokuvasta tekee niin loistavan; upeat näyttelijät, Katy Brandin fiksu ja terävä käsikirjoitus vai Hyden peloton ohjaus.

Emma Thompson on jälleen kerran loistava. Ei sillä, että näyttelijätär yleensä olisi huono, mutta Leo Grande on Thompsonin upein rooli vähään aikaan. Elokuvan loppupuolella nähdään kohtaus, jossa Nancy viimein katsoo itseään peilistä alasti ja niin katsomme mekin. Alastomana elokuvassa esiintyminen ei itsessään ole välttämättä rohkeaa, edes Thompsonin iässä, mutta Thompsonin haavoittuneisuus ja rehellisyys tuovat kohtaukseen uutta tehoa.

Aivan yhtä hyvä on McCormack. Hän on karismaattinen ja pärjää Thompsonin rinnalla erinomaisesti. Leo ei ole limainen gigolo vaan rehti ja empaattinen ihminen, jolle tärkeintä on asiakkaan tyytyväisyys. Hän vastaa Nancyn kysymyksiin rauhallisesti ja kärsivällisesti. Hän luo Nancylle turvallisen ympäristön, jossa kokeilla uusia asioita, mutta ei koskaan puske Nancya tekemään mitään.

Ei Leo Grande aivan täydellinen kuitenkaan ole. Brandin muuten erinomainen käsikirjoitus luottaa edelleen heteronormatiiviseen ajatukseen, että naisen nautinto on mieheen liitoksissa. Nancy ei olisi voinut kokea nautintoa täysin yksin, vaikka elokuva yrittääkin osoittaa, että nautinto on aina Nancyn käsissä.

Elokuva myös sortuu ajoittain säälimään Leoa. Elokuva yrittää alkupuolella vahvistaa ajatusta siitä, että seksityöläiset eivät tee sitä pakosta vaan nauttivat työstään, aivan kuten minä nautin tämän arvion kirjoittamisesta. Ihmiset eivät ajaudu seksityöhön menneisyyden traumojen takia tai viimeisenä oljenkortena. Elokuvan loppupuolella, kun Brandin ja Hyden täytyy lisätä konfliktin ja draaman määrää tarinassa, Leon menneisyydestä selviää asioita, jotka ovat sodassa elokuvan muuten niin kypsän luonteen kanssa.

Toisaalta se nostaa myös mielenkiintoisia kysymyksiä seksityöläisten suhteista asiakkaisiin. Leo kertoo Nancylle avoimesti muista asiakkaistaan, ja hän tapaa monia heistä säännöllisesti. Nancy rikkoo myöhemmin Leon luottamuksen utelemalla hänen oikeasta henkilöllisyydestään. Tämä tuntuu erittäin mielenkiintoiselta elementiltä, eikä elokuvasta oikein löydy tilaa tarkastella Leon omaa, yksityistä persoonaa ja Leo Grandea, jokaisen naisen unelmaa.

Leo Grande on kuitenkin ensisijaisesti hillittömän hauska. Nancyn pragmaattinen lähestymistapa seksiin on hauskaa, kun Thompson lukee Nancyn listan läpi Leolle. On doggy stylea ja oraaliseksiä, ja Leo yllättyy, kun Nancy haluaa kokea kaiken saman illan aikana. Vaikka elokuvassa heitetään läppää ja molempien näyttelijöiden komedialliset taidot ovat erinomaiset, Hyde ja Brand eivät koskaan vitsaile Nancyn nautinnon kustannuksella. Nancy ansaitsee kokea seksuaalista nautintoa ja nauttia omasta kehostaan, niin vaikeaa kuin se onkin.

Kaikkea hyvää, Leo Grande on hämmästyttävän samastuttava ja empaattinen elokuva. Se on hurmaavan seksipositiivinen ja juuri se elokuva, jota tarvitsemme nyt. Kyseessä ei missään tapauksessa ole vain naisille suunnattu elokuva, vaan tästä voi nauttia jokainen, joka halajaa jotain nauruhermoja kutkuttavaa.

Maria Lättilä

Kaikkea hyvää, Leo Grande -elokuvan traileri

Lisää luettavaa