Kaksi tarinaa rakkaudesta

19.10.2012 11:43
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 19.10.2012

Kaisa on kahden ystävättärensä kanssa pitämässä hauskaa Istanbulissa. Eräänä yönä hän onnistuu lukitsemaan itsensä ulos porukan asuntolasta. Pelastukseksi koituu naapurirapussa asuva norjalainen poikakolmikko, joka tarjoaa ulkona värjöttelevälle Kaisalle yösijan.

Seuraavana päivänä suomalaiset ja norjalaiset nuoret aikuiset päättävät yhdistää voimansa muutaman viimeisen matkapäivän ajaksi. Yhdessä ruokaa laittaessa ja kaupungilla juhliessa syntyy uusia ystävyyssuhteita, mutta Kaisa tuntee erityistä vetoa Jacobiin. Tuttavuus muuttuu ihastukseksi, mutta ratkaisevan askeleen ottamisen tiellä tuntuu olevan kynnys, jota kumpikaan ei tahdo tai uskalla ylittää.

Parin päivän tiiviin yhdessäolon jälkeen kolmikkojen tiet eroavat, mutta Jacob jää vaivaamaan Kaisan mieltä. Eräänä iltana Kaisa kuvittelee törmäävänsä uudelleen lomaseuralaiseensa, mutta tämä paljastuu ulkoisesti samanoloiseksi Andreakseksi. Kaisa ja Andreas lähentyvät toisiaan, mutta suhteen taustalla kummittelee Jacob, jonka Kaisa näkee uuden ystävänsä piirteissä.

Kaksi tarinaa rakkaudesta on hyvin pienimuotoinen tuotanto. Sen kahdesta päähenkilöstä paljastetaan katsojalle lähinnä ammatin viitekehys, muista hahmoista ei sitäkään. Juonellista tarinaa ei juuri ole, ja tarjolla on enemmän silmiin tuijottelua kuin useamman viikon paketissa Kauniit ja rohkeat -sarjan jaksoja. Mutta toisin kuin tuossa tunteiden banalisoijassa Kaksi tarinaa rakkaudesta -elokuvassa tuplaroolin tekevä Espen Klouman-Høiner ja varsinkin Pamela Tola värisevät aidosti.

Elokuvan romanttiseen satuun tiivistyy jotain oleellista meidän ajastamme. Nykyään ei ole ongelma rakentaa elämäänsä uudelleen uuteen maahan, eikä ole katastrofi siirtyä työnkuvasta toiseen. Samalla se luo uuden ongelman. Kuinka paljon uskaltaa ja kannattaa laskea toisen ihmisen varaan, kun koko maailma on avoin, eikä huominen ole kiveen hakattu?

Hyvän tunnelmoinnin täydentää Eirik Svenssonin vahva mutta intiimi ohjaus sekä kuvaus, joka tekee niin Istanbulista, Oslosta ja Berliinistä kuin Helsingistäkin arkisia mutta samalla satumaisia paikkoja.

Kaksi tarinaa rakkaudesta -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa