Karate Kid

19.8.2010 20:38
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Kasarisuosikki Karate Kidin uusintaversio on todellinen yllättäjä. Ralph Macchion ja Pat Moritan tähdittämä originaali on monelle elimellinen osa omaa lapsuutta, eikä klassikon uudelleenlämmittely paperilla kuulosta lupaavalta. Ennakko-odotuksiin nähden lopputulos potkii kuitenkin yllättävällä volyymilla.

Päähenkilö on Dre (Jaden Smith), kymmenvuotias nassikka, joka muuttaa yksinhuoltajaäitinsä (Taraji P. Henson) kanssa Pekingiin. Sopeutuminen uusiin ympyröihin tuottaa vaikeuksia, kun heti ensimmäisenä päivänä Dre saa vastaansa Cheng-nimisen öykkärin (Zhenwei Wang) kavereineen. Porukka mukiloi Dren, ja löylytys jatkuu myöhemmin koulussa. Kiistakapulana on Mei Ying (Wen Wen Han), viulisti, johon päähenkilö iskee silmänsä.

Apua ahdinkoonsa Dre saa vaitonaiselta talonmieheltä, Mr. Hanilta (Jackie Chan). Tämä paljastuu kungfu-mestariksi (ei siis karate-) ja ottaa päähenkilön oppilaakseen. Hanin suojissa Dre oppii lajin keskeiset arvot puolustamisesta ja fyysisen konfrontaation välttelystä. Opit ovat tarpeen, kun Dre saa paikallisessa turnauksessa vastaansa häikäilemättömän Mestari Lin (Yu Rongguang) kouliman Chengin.

Tiettyjen perikliseiden vaivaama juoniaihio on liki hiilikopio originaalista, miljöö vain on eri. Kiina esitetään hyvin postikorttimaisena, mikä toisaalta sopii eskapistiseen lastenseikkailuun. Kungfun maailma on maaginen, ja glorifioituna taustakankaana Kiinan muuri ja muut ihmeet tehostavat mystiikkaa. Toisaalta detroitilaisen hiphop-nuoren kungfu-innostus on nyt myös uskottavampi: näin upeissa maisemissa on vaikea olla vakuuttumatta.

Will Smithin poika Jaden Smith kannattelee elokuvaa yllättävän vahvalla suorituksellaan, ja ilahduttavia ovat myös kohtaukset suloisen Wen Wen Hanin kanssa. Miyagiksi Miyagin paikalle tullut Jackie Chan tekee onnistuneen irtioton viime vuosien komediarooleistaan yllättävän alakuloisella ja traagisella roolillaan. Mr. Hanin taustatarina antaa myös pohjaa tämän ja Dren väliselle kytkökselle ja istuu saumatta osaksi tarinaa.

Ohjaaja Harold Zwart on aiemmin urallaan ryvettynyt kehnojen komedioiden (Vaaleanpunainen pantteri 2) ja lastenelokuvien (Agentti Cody Banks) ohjaksissa. Kiitos Karate Kidin toimivuudesta kuuluukin etupäässä Brazilin ja pari Harry Potteria kuvanneelle Roger Prattille, jonka kameratyöskentely tuo kerrontaan eloa ja luonnetta. Ohjaajan kontolla kun on elokuvan pituus, joka liki 2,5-tuntisena on lastenelokuvalle selkeä rasite.

Onneksi turnauksen vihdoin käynnistyessä ei katsoja muista kelloa vilkuilla. Viimeinen kamppailu on kuin Rockya alakoululaisille: äärimmilleen viritetty henkien ja aatteiden taisto, jossa hyvä voittaa aina pahan. Hauska analogia piirtyy myös Rocky IV:ään, kun yleisö tuntuu kääntyvän rehdin amerikkalaisen puolelle. Sitä tuntee, että nyt on saavutettu jotain muutakin kuin pelkkä piirimestaruus.

Tähdet: ★★★

Anton Vanha-Majamaa

Karate Kid. Yhdysvallat / Kiina 2010. Ohjaus Harold Zwart. Käsikirjoitus Christopher Murphey. Pääosissa Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson. Genre Lasten / seikkailu. Ikäraja 13. Kesto 2 t 22 min. Ensi-ilta 20.8.2010.
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa