Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Kevyt elokuva sodanjälkeisestä Britanniasta on turvallisen tuttu brittituotanto, joka kaikessa ennakoitavuudessaan jättää jälkeensä hyvää mieltä.

3.5.2018 16:20
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 04.05.2018

Toinen maailmansota on päättynyt, ja elämä alkaa hiljalleen palata normaaleihin uomiinsa Lontoossakin. Juliet Ashton on nimimerkin suojissa kirjoittanut hupaisia tarinoita sodanaikaisesta elämästä ja kiertää nyt markkinoimassa niistää koostettua kirjaa. Hän kuitenkin haaveilisi omalla nimellä kirjoitetusta tarinasta samalla, kun amerikkalainen tiedustelupäällikkö piirittää häntä iloisissa iltariennoissa.

Juliet saa kaipaamansa hengähdystauon, kun hän sattumalta alkaneen kirjeenvaihdon kautta päätyy natsimiehityksestä toipuvan Guernseyn saaren kirjakerhon vieraaksi. Hän haluaisi kertoa kerhon omalaatuisen tarinan mutta saa havaita sodan jättäneen jälkeensä traumoja ja salaisuuksia.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on niitä elokuvia, joita moitittaisiin siirappisuudesta ja haukuttaisiin kevyeksi hattaraksi, jos se olisi tehty puhtaasti amerikkalaisin voimin. Brittiläisenä tuotantona se on hyvän mielen elokuva.

Erityisesti romanttisen komedian modernista klassikosta Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994) muistettava Mike Newell on kuin tehty tällaisten elokuvien ohjaksiin. Kyseisen lajityyppiä uusiksi määritelleen hitin tasolle Kirjallinen piiri ei yllä, mutta Newellin varma käsi ohjaa katsojaa turvallisesti hiljalleen paljastuvien salaisuuksien ja vähemmän vaivihkaa kehittyvän romanssin läpi.

Kaiken kruunaavat omalaatuiset mutta silti tutunoloiset hahmot, jotka on miehitetty sopivasti näköisillään laatunäyttelijöillä. Pirtsakkaa, aikakauden raameissa modernin itsenäistä Julietia esittää mainio Lily James, joka on viime aikoina saanut tutustua aikakauteen enemmänkin. Nähtiinhän Tuhkimoakin näytellyt Downton Abbey -tähti juuri Winston Churchillin sihteerinä Synkimmässä hetkessä.

Kirjojen päälle ymmärtävä miehekäs maajussi Michiel Huisman on kotoisin Hollannista, mutta taiteellisesti orientoitunut kustannustoimittaja Matthew Goode, äiti- ja isähahmot Penelope Wilton ja Tom Courtenay sekä hupsuhko yrttimaagikko Katherine Parkinson ovat monista tuotannoista tuttuja brittilahjakkuuksia, jotka saavat katsojan tuntemaan olonsa kotoisaksi.

 

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville -elokuvan traileri

Lisää luettavaa