Kirottu 2

7.6.2016 00:01
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 08.06.2016

On ihmeellistä, kuinka mestarillisesti ohjaaja James Wan säilyttää korkean tasonsa elokuvasta toiseen. Wan teki läpimurtonsa Saw’lla, pienen budjetin kidutuskauhuleffalla, jota seurasi muutama unohdetumpi genrepätkä sekä vuonna 2011 ilmestynyt Riivattu. Riivattu jakoi yleisön mielipiteet, vaikka siitä tuli kaupallinen suurhitti. Wanista oli kuitenkin hiljalleen tulossa tunnettu nimi suuremman yleisön keskuudessa.

Vuonna 2013 sai ensi-iltansa Kirottu, josta muodostui lopulta Wanin lentolippu Hollywoodiin ja pesti Fast & Furious 7:n sekä DC:n työn alla olevan supersankariseikkailu Aquamanin ohjaajaksi. Kirottu onkin eittämättä yksi parhaista valtavirran kauhuelokuvista 2000-luvulla. Wan esitteli siinä kaikki taitonsa ja loi leffasta unohtumattoman pelottavan kokemuksen. Kirottu poiki myös erittäin epäonnistuneen Annabelle-nimisen spinoff-rainan.

Kirottu 2 jatkaa kutakuinkin siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Yliluonnollisia tapahtumia tutkiva Warrenin pariskunta on jättänyt ensimmäisessä osassa tapahtuneen kuuluisan Amityvillen tapauksen taakseen. Lorraine (Vera Farmiga) näkee kuitenkin pahaenteisiä näkyjä ja haluaisi jättää jo demonit ja pahuuden voimat menneisyyteen. Lontoosta kantautuu tietoa erityisen pahasta riivaustapauksesta, jonka varjolla Ed (Patrick Wilson) saa houkuteltua vaimonsa jälleen uuden tutkimuksen pariin.

Lontooseen matkattuaan Warrenit päätyvät keskelle niin kutsuttua Enfieldin poltergeist -tapausta, joka on edelleenkin yksi parhaiten dokumentoituja riivaustapauksia. Elokuvassa kuullaan myös aitoja Warrenien tekemiä ääninauhoituksia tapahtumista. Osa elokuvien karmivuudesta johtuukin varmasti siitä, että ne pohjautuvat raportoituihin tositapahtumiin.

Aivan kuten edeltäjänsä, myös Kirottu 2 repäisee katsojat armotta pelottavan tarinansa sisälle. Elokuva on tunnelmaltaan ahdistava, suorastaan selkäpiitä riipivä. Pakollisia säikyttelykohtauksia on tietenkin mukana, mutta ne on pääosin taidolla tehty ja osa jopa onnistuu pelästyttämään aidosti.

Elokuvan näyttelijät ovat myös erinomaisia. Erityisesti itse riivattu, 13-vuotias Madison Wolfe vetää roolinsa hyytävän pirullisesti.

Kaiken kaikkiaan tuotannosta on vaikea löytää heikkoa lenkkiä. Jos jostain pitäisi urputtaa, niin eräät tietokoneella luodut kohtaukset ovat ennemminkin huvittavia kuin pelottavia, mutta sekin johtuu vain siitä, että kyseinen hahmo on syntynyt lasten pelotteluun tarkoitetusta mörkölaulusta ja -lelusta.

Jos joku vielä tarvitsee jotain lisävakuuttelua, niin isketään viimeisenä naulana arkkuun elokuvan kauhistuttava demoninunna, joka on elokuvahistorian ilkeimpiä ilmestyksiä. Se on jotain se.

Kirottu 2 -elokuvan traileri

Lisää luettavaa