Kirottu 3: Paholaisen vallassa

GENRE ENSI-ILTA 04.06.2021 TÄHDET

Erinomainen lisä Kirottu-universumiin. Michael Chaves todistaa taitonsa elokuvan puikoissa, ja Patrick Wilsonia ja Vera Farmigaa on ilo katsoa.

Patrick Wilson ja Vera Farmiga ovat esittäneet oikean elämän paranormaalien ilmiöiden tutkijoita Ed ja Lorraine Warrenia jo kahdessa Kirottu-elokuvassa sekä Annabelle Comes Home -leffassa. James Wanin ohjaamat kaksi ensimmäistä Kirottu-elokuvaa olivat loistavia kauhuelokuvia, joissa on hyvä tunnelma ja juuri tarpeeksi säikyttelyä. Michael Chaves, joka ohjasi Itkevän naisen kirous -leffan, palkattiin ohjaamaan sarjan kolmas osa Wanin siirtyessä tuottajan hommiin.

Warrenit tutkivat tällä kertaa tapausta, jossa Arne Johnson (Ruairi O’Connor) on ilmeisesti demonien vallassa syyllistynyt silmittömään murhaan. Johnsonin tapaus oli Yhdyvaltojen ensimmäinen, jossa syytetty vetosi olleensa demonien riivaamana. Warrenien tutkimukset johtavat saatananpalvojien jäljille.

Kirottu 3: Pahuuden vallassa jatkaa Kirottu-elokuvien hyvää putkea; se on erinomainen lisä yhteen yhtenäisimmistä ja johdonmukaisimmista elokuvasarjoista tällä hetkellä. Chaves ohjaa elokuvaa varmalla kädellä, ja visuaalisesti Kirottu 3 on erinomainen. Chaves leikittelee paljon valon käytöllä, ja elokuvan alussa on myös vahvoja Manaaja-fiiliksiä. Onneksi Kirottu 3 ei koskaan ratsasta vaikutteidensa maineella tai visuaalisuudella.

Patrick Wilson ja Vera Farmiga loistavat jälleen Ed ja Lorrainen Warrenin rooleissa. Erityisesti Farmiga tuo paljon lämpöä ja empatiaa rooliinsa, mikä tekee elokuvasta helposti lähestyttävän ja inhimillisemmän. Julian Hilliard nähdään riivatun pikkupojan roolissa. Hänestä on tullut Hollywoodin vakiolapsinäyttelijä kauhuelokuvissa eikä suotta, sillä Hilliard on uskomattoman taitava ikäisekseen. Poika laittaa itsensä likoon täysillä, ja lopputulos on karmivaa. Kirottu 3 sisältää myös enemmän body horroria kuin sarjan aiemmat osat. Se on tervetullut lisä perinteisen kauhun rinnalla.

Kirottu 3 on myös julmetun pelottava. Elokuvasta löytyy paljon perinteistä böö-säikyttelyä, mutta pelottelu on suunniteltu ja toteutettu erinomaisesti. Wanin vaikutus ja kädenjälki näkyy edelleen voimakkaasti, mutta Chaves puskee Kirottu 3:n pidemmälle kuin Wanin elokuvat. Se on ehkä trilogiasta häijyin. Osa elokuvan tietokoneella luoduista efekteistä näyttää hieman alkukantaisilta, mutta muuten Kirottu 3 on erittäin kaunista katseltavaa.

Myös elokuvan äänimaailma on luotu harkintaa käyttäen. Kauhu on usein pelottavinta, kun kaikki elokuvan elementit ovat harmoniassa. Ei riitä, että valkokankaalle heijastetaan pelottavia kuvia tai hahmot kohtaavat haamuja, vaan kauhu pelottaa eniten juuri silloin, kun se saa katsojan niskavillat pystyyn. Onneksi Kirottu 3:lla on juuri tämä vaikutus. Jokainen luun murtuma, nariseva ovi ja veitsen uppoaminen lihaan tuntuu katsojan vatsanpohjassa asti.

Jos elokuvasta pitää jotain huonoa sanoa, niin se on valitettavan ennalta-arvattava. Se ei tarjoa mitään mitä katsoja ei olisi jo nähnyt edellisissä osissa, ja tarina etenee juuri niin kuin olettaa. Loppuratkaisu on jännittävä ja intensiivinen mutta yllätyksetön, ajoittain Kirottu 3 tuntuu jopa hieman naiivilta verrattuna muihin viime aikojen kauhuelokuviin. Se on silti ensiluokkaista viihdettä. Mikään ei päihitä kauhuelokuvaa isolta kankaalta katsottuna.

Maria Lättilä


YouTube video