Kultainen maa

Mitä tapahtuu, kun vantaalaisisä palaa synnyinmaahansa Afrikkaan kullan, jalokivien ja muiden rikkauksien perässä?

11.2.2022 09:40
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11.02.2022

Mustafe Hassan lähti 1990-luvun alussa pakoon Somalian sisällissotaa. Hän on siitä saakka asunut Suomessa. Nyt vantaalaisisä saa yllättävän viestin klaaniltaan Somalimaasta. Heidän satoja vuosia hallitsemaltaan maa-alueelta on löytynyt kultaa, ja kiinalaiset haluaisivat ostaa koko maapläntin puolella miljoonalla dollarilla.

Mustafe tekee raskaan päätöksen kieltäytyessään tarjouksesta. Mies päättää muuttaa perheineen Somalimaan pääkaupunkiin Hargeisaan, josta hän pakeni kolmisenkymmentä vuotta aikaisemmin. Paljon on muuttunut, mutta klaanikiistat ja muut ikiaikaiset kaunat kytevät edelleenkin pinnan alla. Klaanihierarkia määrittelee maan politiikan.

Mustafe haluaisi käynnistää kaivosbisneksen mailleen, mutta vastaan tulee odottamattomia esteitä, eikä ulkopuolisilla ole maassa helppoa. Omat lapsetkin puhuvat äidinkielenään suomea.

Mailta löytyy kullan lisäksi harvinaista kobolttia ja litiumia (joita käytetään muun muassa sähköautojen ja kännyköiden akuissa) sekä muita äärimmäisen arvokkaita mineraaleja ja jalokiviä. Hänen klaaninsa maat ovat mittaamattoman arvokkaat – Mustafen itsensä mukaan tuhat kertaa arvokkaammat kuin kiinalaisten tarjous.

Oli melko yllättävää havaita, että maailman neljänneksi köyhimmästä maasta löytyy tällaisia rikkauksia. Mustafe noukkii ihan kirjaimellisesti metallinpaljastimella löytämiään kultahippuja aavikon hiekasta. Eipä ole ihme, että kiinalaisyritykset haalivat parhaillaan Afrikasta isoa palaa itselleen. Uuskolonialismi kukoistaa mantereella villinä.

Kultainen maa ei sinänsä kerro rikkauksista ja äkkirikastumisesta, vaan siitä, kuinka ulkopuolinen perhe sopeutuu elämään uudessa kotipaikassaan. Mutta mikäli Somalimaasta löytyy tällaisia rikkauksia, niin miksei niitä ole hyödynnetty vuosien varrella? Minkälaiset olosuhteet estävät niiden kaivamisen ja miksi?

Inka Achtén ohjaama ja Achtén sekä Hanna Karppisen käsikirjoittama dokumenttielokuva on mielenkiintoista katsottavaa eksoottisen aihepiirinsä takia, mutta se herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Miten perheen lopulta kävi? Tähän pitää saada vastaus!

Niko Ikonen

Kultainen maa -elokuvan traileri

Lisää luettavaa