Lasse autolomalla

GENRE , ENSI-ILTA 20.12.2013 TÄHDET

Lassen perhe lähtee ulkomaanmatkalle, koska pihillä isällä on suuri suunnitelma. Matkalla Lasse unohtaa kotiin jäävän tyttöystävän unelmatyttönsä perään haikaillessaan, pikkuveli Håkan yrittää syödä kaiken ja piereskelee, äiti touhottaa silmät pyörien ja isosisko on täytemateriaalia. Kyseessä on siis täsmälleen sama elokuva kuin meille viime keväänä saapunut käsittämättömästi Ruotsin katsotuimmaksi kotimaiseksi noussut Lasse Kreikassa.

Tällä kertaa kohelluksen taustalla on Lassen isän ja äidin häälahjaksi saama taulu, joka paljastuu arvokkaaksi. Isä uskoo arvon nousevan edelleen, jos saa siihen taulun lahjoittaneen taiteilijan signeerauksen, jota lähdetään metsästämään Tirolista asti. Tämä tavoite tuo elokuvaan aavistuksen enemmän juonellista sujuvuutta aikaisemman lomakohdesekoilun sketsirakenteeseen verrattuna.

Pitkän ja usein pitkästyttävän matkan aikana perhe sekoilee ja saa aikaan kaaosta. Edellisessä elokuvassa jatkuvasti turpiinsa saavan poppispissiksen roolin on saanut reppumatkailija Pontus. Onneksi meno on huomattavasti vähemmän väkivaltaista kuin aikaisemmin. Rudolf-isän taipumus parkkeerata aina parhaalle paikalle alkaa toistettuna jo huvittaa – asia, joka Lasse Kreikassa -elokuvalta ei onnistunut.

Perheen pienimmäisiä jatkuva kakasta jauhaminen ja pieruhuumori saattavat naurattaa. Ärsyttävän perheen kohelluksessa on kuitenkin loppujen lopuksi hyvin vähän mitään anarkistista, vaan kyse on puhtaasta muiden huomioon ottamattomuudesta, välillä jopa vahingoittamisesta. Kaiken kruunaa nolo Sound of Music -”kunnianosoitus”.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa