Lasse – Operaatio juhannus

GENRE , ENSI-ILTA 09.07.2021 TÄHDET

Eri-ikäisten parien liitot ovat jälleen uhattuna, ja niiden korjaamiseksi vaaditaan paljon jo ennen nähtyä kohellusta.

En ole koskaan ymmärtänyt Ruotsissa suosittuja Lasse-elokuvia, pääasiassa koska en voi sietää niiden päähenkilöitä. Todennäköisesti Pohjanlahden toisella puolella pidetään samalla tavalla käsittämättöminä täkäläisiä Risto Räppääjiä sekä Vilttihattu ja Heinätossuja. Mutta ne on minun mielestäni sentään tehty ja suunnattu lapsiyleisöille, kun Lasse-leffoissa käydään läpi lapsellisella kohelluksella ”aikuisten asioita”.

Erland Beskowin Lasse – Operaatio juhannus päättää lopputekstien mukaan trilogian, jonka aikaisemmat osat, vuoden 2018 Lasse vs. Lasse ja vuonna 2019 ilmestynyt Lasse – Best Man, ohjasi Jon Holmberg. ”Päättyminen” tietty johtuu vain siitä, että elokuvien päähenkilöt ovat iässä, jossa heidän näyttelijänsä kasvavat muutamassa vuodessa ulos rooleistaan. Silti ajatus on lohdullinen, sillä kymmenen vuoden kuluttua sarjan looginen ties kuinka mones jatko-osa olisi voinut olla nimeltään Lasse – Kunniamurha.

Kaikki Lasse-elokuvat nimittäin toistavat samaa tarinaa. Esiteini-ikäinen Lasse on päättömän rakastunut tyttöystäväänsä Sophieen. Kyseinen rakkaus on suunnatonta omistamisenhalua, jonka Lasse – ja hahmon kirjoja kirjoittaneet Anders Jacobsson ja Sören Olsson näkevät yltiöromanttisena. Uutuuden nimi Operaatio juhannus viittaakin suunnitelmaan, jolla Lasse haluaa voittaa takaisin tukahduttavaan heilaansa jälleen kerran tuskastuneen Sophien.

Jälleen kerran kierroksia lisää Lassen psykopaattisen, kielloista kostoiskuihin ryhtyvän Håkan-pikkuveljen ylilyödyt ideat. Kunniamurha-jatko-osassa hänen voisi hyvin nähdä suunnittelevan kouluampumista. Ja jälleen kerran taustalla isosisko katsoo romanttista hömppää ja jälleen kerran vanhemmat tuntevat suhteensa uhatuksi.

Aineksista voisi saada aikaiseksi ihan kivaakin lasten ja nuorten elokuvaa, mutta toteutus tökkii. Alkuasetelman ja pikaisen loppuratkaisun välillä on vain sarja halvan näköisiä, venyviä kohtauksia, joissa ihmiset takeltelevat sanoissaan ja ymmärtävät tahallaan väärin, jotta farssi, joka ei koskaan ylly järin hauskaksi tai vauhdikkaaksi, voisi jatkua.

Tämän sanottuani on silti todettava, että Operaatio juhannus on Lasse-leffoja siedettävimmästä päästä. Vaikka Sophie ei vieläkään ole turvassa, ainakin heidän yhteisille lapsilleen jo viestejä jättävä Lasse saa ansaitsemansa näpäytyksen.

On myös sanottava, että hahmoja esittäneistä näyttelijöistä Elis Gerdt Lassena ja etenkin myös Kauhuagentti Nelli Rapp -leffassa vilahtanut Lily Wahlsteen Sophiena sopivat rooleihinsa aikaisempia komboja paremmin. Eyla Welderström uhkaa välillä varastaa show’n lomapaikkakunnalla omien vanhempiensa välejä (huokaus) korjaamaan pyrkivänä toimeliaana Alexina.

Jouni Vikman


YouTube video