Little Richard: I Am Everything

Muodoltaan perinteinen dokumentti onnistuu piirtämään silottelemattoman kuvan rock’n’rollin todellisesta kuninkaasta. (Ikäraja K-12)

14.7.2023 10:57
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 14.07.2023

Unohtakaa Elvis. Jos rock’n’rollilla on koskaan ollut kuningas, hänen nimensä on Little Richard. Näinkin voisi tiivistää amerikkalaisen Lisa Cortésin ohjaaman musiikkidokumentin ydinsanoman.

Little Richard kirjoitti, lauloi ja levytti 1950-luvulla sarjan hillittömän energisiä hittejä, jotka määrittelivät rockmusiikin rytmin, asenteen ja tyylin vuosikymmeniksi. Hänen räväkkä musiikkinsa, vimmaiset lavaesiintymisensä ja sukupuolirooleja rikkova imagonsa vaikuttivat myöhempiin populaarimusiikin legendoihin Chuck Berrystä James Browniin, Beatlesista Rolling Stonesiin ja Jimi Hendrixistä David Bowieen.

Little Richardina tunnetun Richard Wayne Pennimanin (1932–2020) elämässä riitti enemmän äkkivääriä käänteitä kuin yksi elokuva pystyy hahmottamaan. Cortés ei onneksi silottele kohteensa ristiriitaisuutta eikä teeskentele tarjoavansa lopullisia vastauksia.

Varttuessaan heteronormatiivisessa ja tiukkaa rotuerottelua harjoittavassa Georgiassa musta ja homoseksuaali Little Richard kuului kaksinkertaisesti sorrettuun vähemmistöön. Silti hänestä tuli sekä mustan että valkoisen nuorison ihailema tähti, jonka hillitöntä seksuaalienergiaa pursuavat levytykset ja lavaesiintymiset kauhistuttivat yhteiskunnan konservatiivisia piirejä.

Kovin moni ei taida tietää, että alkuperäisessä muodossaan Richardin läpimurtohitti Tutti Frutti kertoi homoseksuaalista anaaliyhdynnästä. Levytystä varten sen sanoitukset siistittiin, mutta lavalle noustessa Richardin rajoja rikkovaa seksuaalisuutta ei pidätellyt mikään.

Richardin uraa uurtava tähtikausi oli yhtä lyhyt kuin häikäisevä. Se päättyi jo vuonna 1957 uskonnolliseen herätykseen, joka sai hänet tuomitsemaan koko aiemman uransa. Viisi vuotta myöhemmin hän tosin palasi ”paholaisen musiikin” pariin legendaarisella Euroopan kiertueella, josta käynnistyi hänen uransa toinen, pitkälti vanhojen hittien varaan tukeutunut vaihe.

Cortésin arkistomateriaalista ja tuoreista haastatteluista koostuva elokuva on muodoltaan melko perinteinen, mutta ehkä juuri siksi se onnistuu piirtämään Richardin ristiriitaisen elämän päälinjat selkeästi. Haastatteluissa Richardin vaikutusta kommentoivat muiden muassa Mick Jagger, Paul McCartney ja Tom Jones. Unohtamatta elokuvaohjaaja John Watersia, joka kopioi kuuluisat viiksensä Richardilta!

Tarmo Poussu

Little Richard: I Am Everything -elokuvan traileri

Lisää luettavaa