Long Shot – Mahdoton yhtälö

GENRE ENSI-ILTA 07.06.2019 TÄHDET

Pääosanesittäjien kiistaton kemia ja älykästä navanalaisuuksiin yhdistävä huumori tekevät Long Shotista yhden parhaista romanttisista komedioista aikoihin.

Näyttävä ja kaunis Charlize Theron on kuin tehty romanttisten komedioiden tähdeksi. Siksi olikin melkoinen yllätys tajuta, ettei hän ole koskaan tehnyt sellaisia!

Komedioita tai ainakin komediallisia draamoja, kyllä. Toimintaakin – niin räväkkää kuin komediallista sellaista – sekä fantasiaa ja tieteisseikkailua myös. Mutta romkom? Ei löydy filmografiasta, etsikää vaikka itse. Ei ennen kuin nyt.

Tosin joku epäromanttinen tosikko saattaisi väittää, ettei Theron edelleenkään ole tehnyt lajityyppiä edustavaa elokuvaa. Long Shot – Mahdoton yhtälö on nimittäin romanttisuudessaan hyvin… karnaalinen ja komediassaan ihastuttavan epäasiallinen. Jos se olisi romanttisen komedian mittapuu, Julia Robertsin olisi Pretty Womanissa pitänyt lähteä shoppauskierrokselleen spiidipuuskassa ja Richard Geren olisi pitänyt antaa ruumiinnesteiden lentää vapautuneesti. Että nyt sitten tiedätte mitä odottaa, jos valitsette Long Shotin deittileffaksenne.

Seth Rogen on tutkiva journalisti Fred Flarsky, joka ei pelkää pistää itseään peliin kirjoittaessaan paljastusartikkeleita. Hän on myös äkkipikainen pössyttelijä, joka sanoo itsensä irti siltä seisomalta, kun hänen laatulehden maineessa oleva työnantajansa myydään tabloidtehtailijalle. Fredin menestynyt ystävä (O’Shea Jackson Jr, joka nähdään parhaillaan myös Godzilla II: King of the Monsters -seikkailussakin) vie masentuneen miehen pämppäyskierrokselle. Biletys huipentuu hienolla juhlavastaanotolla, jolle osallistuu myös Yhdysvaltojen valtiosihteeri Charlotte Field (Theron).

Romanttisten komedioiden yhteensattumuslakien mukaisesti Fred ja Charlotte huomaavat tuntevansa toisensa vuosikymmenten takaa. Epäsiisti ja kömpelö mutta sanavalmis ja periaatteellinen Fred jää kaihertamaan presidentinvaalikampanjaa suunnittelevan Charlotten mieltä. Pian Fred onkin puheenkirjoittajana projektissa, jonka tarkoitus on kohottaa Charlotten imagoa ja suosiota ennen presidenttiehdokkuuden julkistamista.

Keskusteluissaan puheiden sisällöissä kaksikko alkaa löytää yhteistä säveltä, mutta vaaditaan melkoinen säikyttely, ennen kuin he uskaltavat toteuttaa mielihalujaan. Charlotten kampanjavastaavat seuraavat huvittuneina ja kauhuissaan kaikkea vaivannäköä uhkaavaa romanssia.

Pössyttelystä, härskiydestä sun muusta huolimatta Long Shot on ihka aito romanttinen komedia. Vaikka sitä on vaikea kuvitella etukäteen, Theronin ja Rogenin välillä on aitoa kemiaa. Kaikesta näkee, että he ovat viihtyneet toistensa seurassa ja nauttineet elokuvan tekemisestä. Katsoja oikeasti toivoo hyvää Fredin ja Charlotten suhteelle, vaikka sen tietää törmäävän poliittisen elämän reaaliteetteihin.

Long Shot on myös erittäin hauska. Asiaton läppä saa nauramaan ääneen, siinä on tilannekomiikkaa ja yllättäen se on myös hyvin älykäs. Se tekee mielenkiintoisia huomioita kulissien tärkeydestä ja ehdottoman periaatteellisuuden ongelmista sekä itsetarkastelun vaikeudesta.

 


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat