Lumoava kirous

GENRE ENSI-ILTA 01.03.2013 TÄHDET

Kami Garcian ja Margaret Stohlin suosittuun nuortenkirjaan pohjautuva Lumoava kirous rynnii paikkaamaan Twilightin loppumisen jättämää tyhjiötä nuorille suunnatussa romanttisessa fantasiassa. Uinuvaan ja uskonnolliseen Gatlinin kaupunkiin Yhdysvaltojen syvässä etelässä sijoittuva tarina kertoo Ethanin, kirjallisuuteen kallellaan olevan lukiolaispojan (Alden Ehrenreich) ja salaperäisen noitatytön, Lenan (Alice Englert) rakkaudesta.

Lena odottaa 16-vuotispäiväänsä pelonsekaisin tuntein, sillä tuolloin hänet sukunsa kohtalon mukaisesti lunastetaan joko pimeäksi tai kirkkaaksi loihtijaksi (tällä nimellä tarinan noidat haluavat itseään kutsuttavan). Lenan suvussa pimeyteen kääntyneet loihtijat unohtavat inhimillisyytensä ja muuttuvat pahoiksi, ja pelko samasta kohtalosta aiheuttaa haasteen Ethanin ja Lenan väliselle rakkaudelle. Taustalla lymyää paha pimeyden noita Serafine (Emma Thompson), Lenan suojelija Macon-eno (Jeremy Irons) sekä Ethanin perheen apulainen, voodoota harrastava Amma (Viola Davis).

Kirja nostaa nykyaikaisten noitavainojen kautta keskiöönsä koulukiusaamisen ja erilaisuuden hyväksymisen. Elokuvaversiossa nuorten välisten suhteiden ja uskonnollisten ryhmittymien vaikutusten mutkat on kuitenkin päätetty vetää suoriksi ja tuloksena on voimaton viritys yhdistää suuria taikavoimia teinien väliseen pusutteluun. Alkuperämateriaalissakin on omat puutteensa, mutta elokuvakäsikirjoituksessa kirjan kiehtovat yksityiskohdat Ethanin ja Lenan maagisesta yhteydestä on lakaistu kokonaan maton alle ja korvattu suoraviivaisen tylsällä teiniromanssilla.

Lumoava kirous näyttää visuaalisesti mukiinmenevältä fantasiaelementtiensä osalta, mutta käsikirjoituksellisesti siitä puuttuu tarinan koossa pitävä jännite. Aiemmin laadukkaana käsikirjoittajana (Hiljaiset sillat, Pikku prinsessa ja Oscar-ehdokkuus vuonna 1992 elokuvasta The Fisher King) tunnetun ohjaaja-käsikirjoittaja Richard LaGravenesen käsissä Lumoava kirous saa katsojan haukottelemaan ja pyörimään penkillään kiusaantuneena. Tarinan yllätykset heitetään katsojan silmille heti alkumetreillä, eikä hahmoihin saada synnytettyä minkäänlaista syvyyttä. Päähenkilöiden ja heidän perheittensä kiehtovaa menneisyyttä avataan tuskin lainkaan ja sen sijaan hypätään alleviivattuun teiniangstiin ja sielunkumppanin löytämisen tuskaan. Kokonaisuus on teinimassoille suunnattua pintaliitoa, jonka katu-uskottavuutta pyritään lisäämään viittauksilla maailmankirjallisuuden klassikkonimiin. Kurt Vonnegut ja Charles Bukowski tosin saattaisivat kääntyä haudoissaan, mikäli tietäisivät nimiensä kytköksestä.

Positiivista Lumoavassa kirouksessa on sen pääosanesittäjien sympaattinen viattomuus. Nykyisin teineille suunnatuissa elokuvissa päähenkilöistä leivotaan usein muovisia seksisymboleita. Sekä Ehrenreich että Jane Campionin tytär Englert henkivät nuorina näyttelijöinä maaseudun ympäröimän pikkukaupungin perinteisyyttä aidon oloisella teini-iän tuulahduksella.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat