Maggie

/ GENRE ENSI-ILTA 29.05.2015 TÄHDET

Huoneeseensa linnoittautuva tyttö tai poika, joka jurottaa ruokapöydässä haluamatta maistaa mitään ei välttämättä ole pelkästään teini-iässä – hän saattaa myös olla muuttumassa zombiksi. Näin tapahtuu ainakin Maggie-elokuvassa.

Maggie ei ole mitään, mitä ensimmäisenä kuvittelisi, kun kuulee Arnold Schwarzeneggerin tekemästä zombielokuvasta. Epäkuolleiden kanssa käytyjen roiskuvien taisteluiden ja niiden lomassa heitettyjen letkautusten sijaan tarjolla on surumielinen draama isän ja tyttären suhteesta, johon vääjäämättömästi etenevä sairaus heittää varjonsa.

Elokuva alkaa tilanteessa, jossa ilmeisesti pilantuneen viljan aiheuttama ja sen jälkeen pureman kautta leviävä virusepidemia on tehnyt ihmisistä zombien kaltaisia olentoja. Epidemiaa ollaan saamassa kuriin, mutta tartunnan saaneet ovat edelleen ongelma. Näille on luotu karanteeneja, joihin heidän läheisensä ovat velvoitettuja rakkaansa toimittamaan, kun sairaus on edennyt niin pitkälle, ettei uhri enää pysty hallitsemaan tekojaan ja verenjanoaan.

Schwarzeneggerin esittämän maanviljelijä Wade Vogelin Maggie-tytär on karannut kotoa syistä, jotka jäävät zombieviruksen alkuperän lailla sivuseikaksi. Karkumatkalla hän on saanut pureman, ja tytärtään etsinyt isä joutuu tuomaan sairaalasta kotiin lapsen, jonka elinajan kaikki tietävät rajalliseksi. Perhe tekee tilanteen vuoksi erikoisjärjestelyjä; pikkuveli ja -sisko toimitetaan varmuuden vuoksi muualle, ja Maggie jää isänsä ja äitipuolensa (Joely Richardson) kanssa kotitilalle viettämään ”laatuaikaa” vääjäämätöntä odotellessa.

Muutamaa ohimenevää hetkeä lukuunottamatta zombitoiminta loistaa poissaolollaan ja tunnelma on seesteinen, joten Schwarzenegger joutuu suoriutumaan ilman tavanomaisia vahvuuksiaan. Hän suoriutuu yllättävän hyvin jäyhänä maanviljelijänä, joka joutuu katsomaan rakkaan tyttärensä hiljaista liukumista pois ihmisyydestä. Hänen rajoitettu ilmaisukykynsä sopii rooliin, jossa henkilöt tasapainoilevat estääkseen tunteiden ryöpsähtämisen valloilleen. Mikään elokuvan heikkouksista ei mene hänen piikkiinsä.

Maggie on selvästi Schwarzeneggerin tietoinen valinta kokeilla uuden elokuvauransa aikana kepillä jäätä erilaisten roolien suhteen. Hänen ei olisi kuitenkaan pitänyt valita John Scott III:n ja Henry Hobsonin kaltaisia ensikertalaisia käsikirjoittamisen ja ohjauksen saralla. Erityisesti Hobson ei selvästikään uskalla haastaa supertähteään monipuolisempaan ilmaisuun. Tunnelmaa hallitsevat siis hahmojen lakonisuus ja kuvamaailman savunharmaa yleissävy. Valitettavasti samalla tukahtuu potentiaalisesti kiinnostava elokuva, ja kokonaisuus jää tunnelmaharjoitelman tasolle.

Little Miss Sunshine -elokuvan pikkutytöstä nuoreksi naiseksi kasvanut Abigail Breslin esittää hyvin teiniä, jonka edessä on pelottavan tulevaisuuden sijaan suuri tuntematon.

 


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat