Miksi hän?

21.12.2016 10:03
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 23.12.2016

Tiedättehän jenkkiläisen valtavirtahuumorin? Sellaisia leffoja pyörii meidänkin teattereissamme vähintään parin kuukauden välein. Tänä vuonna on nähty muun muassa Central Intelligence, Mike ja Dave häädeittejä vailla, Firman pikkujoulut ja niin edelleen. Niitä yhdistävät tietynlainen alapäähuumori sekä käsikirjoittajien tarve olla poliittisesti epäkorrekteja.

Ongelma on kuitenkin siinä, että jenkit eivät osaa olla poliittisesti epäkorrekteja, koska siitä saattaa joutua oikeuteen. Tai mikä vielä pahempaa, voi päätyä Hollywood-koneiston boikottiin, jos haukkuu vääriä vähemmistöjä.

Miksi hän? kuuluu juuri tähän valtavirtagenreen. Ollaan sopivalla tavalla epäkorrekteja, varotaan silti loukkaamasta ketään ja nauretaan palleille. Aina niille palleille nauretaan. Miksei koskaan naureta roikkuville häpyhuulille tai lepattaville tisseille? Miksi ne ovat aina ne pallit? Nyt jonkun miesasiamiehen pitäisi ruveta ajamaan näinkin tärkeää tasa-arvosanomaa. Eihän tästä muuten mitään tule!

On kuitenkin ollut sääli havaita, että kun Jack Nicholson, Robert De Niro ja vastaavat legendat lopettivat komedioiden teon, myös leffojen laatu putosi kuin kuollut vanhus. Kops. Onneksi aina välillä näihin hirvittävän kammottaviin rainoihin palkataan ihan oikeitakin näyttelijöitä. Tällä kertaa show’ta pyörittävät Bryan Cranston ja James Franco.

Ei Miksi hän? -elokuvaa kyllä siltikään voi älykkääksi komediaksi luonnehtia. Parhaat naurut irtoavat japanilaisesta paperittomasta vessasta, Vaaleanpunaisista panttereista pöllitystä Cato-henkisestä avustajasta (Keegan-Michael Key), tankillisesta hirven ureaa sekä Kiss-bändin Paul Stanleyn ja Gene Simmonsin luvattoman huonosta näyttelemisestä. Hirven pallit ovat myös isot ja yllättävän karvattomat.

Homman nimi on siis se, että Franco on ärsyttävä mobiilipelifirman omistava hipsteri, joka haluaa naida Cranstonin johtaman konservatiiviperheen tyttären (Zoey Deutch). Eihän isäpappa siitä tietenkään tykkää, vaikka äiti (Megan Mullally) ja perheen teinipoika (Griffin Gluck) nopeasti Francon sosiaalisen kömpelyksen eksentrisiin tapoihin tykästyvätkin. Ja hah-hah-hauskaa on niin maan penteleesti tiedossa!

Miksi hän? eroaa valtavirrasta pelkästään näyttelijöidensä ansiosta. Ilman Cranstonia ja Francoa leffa vajoaisi surkeiden komedioiden mustaan aukkoon, jonne jokainen infantiili valtavirtakomedia ennemmin tai myöhemmin päätyy Adam Sandlerin komediallisten suurteosten vetämänä (näitä sitten katsellaan neljättätoista kertaa televisiosta, kun ei ole muuta tekemistä). Nyt elokuvan voi sekavin mielin nostaa sinne katsottavien sunnuntaileffojen listalle. Keskikiva, keskituhma, keskihauska ja läpeensä keskiverto komedia.

 

Miksi hän? -elokuvan traileri

Lisää luettavaa