Miral

27.4.2011 15:10
MAA / / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 29. huhtikuuta

Julian Schnabel (s. 1951) on menestynyt sekä kuvataiteilijana että elokuvaohjaajana. Hänen elokuviaan ovat muun muassa Javier Bardemin tähdittämä elämäkerrallinen runoilijakuvaus Before Night Falls (2000) sekä halvaantuneen toimittajan muistelmiin perustuva Perhonen lasikuvussa (2007).

Schnabelin uusin ohjaustyö Miral on niin ikään elämäkerrallinen. Jerusalemiin sijoittuva elokuva perustuu palestiinalaisen Rula Jebrealin kirjaan. Elokuva alkaa 1940-luvulta, jolloin Hind Husseini (Hiam Abbas, The Visitor) perustaa orpokodin ja sisäoppilaitoksen palestiinalaisille pakolaisille. Lapset saavat paitsi kodin ja koulutuksen myös turvapaikan israelilaisten ja palestiinalaisten konfliktin keskellä. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin laitokseen saapuu oppilaaksi elokuvan nimihenkilö, jota esittää Slummien miljonääristä tuttu Freida Pinto.

Miral on kiinnostava tarina, mutta Schnabel ei saa sen monia aineksia toimimaan kokonaisuutena. Orpokodin pitkä historia, kuvaukset alueen konflikteista ja Miralin oma aktivistinen toiminta ovat turhan isoja palikoita mahdutettavaksi samaan elokuvaan. Veteraaninäyttelijät Vanessa Redgrave ja Willem Dafoe pistäytyvät sivurooleissa mutta eivät tuo elokuvaan mitään erityistä. Mestarillinen Perhonen lasikuvussa nosti odotukset korkealle, ja siihen verrattuna Schnabel tuottaa pettymyksen.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★

Miral – TraileriFilmtrailer.com

Lisää luettavaa