Maa: Israel

Mr. Gaga

Selvitetään saman tien elokuvan nimeen liittyvä mahdollinen väärinkäsitys. Siitä ei pidä vetää yhtäläisyyksiä tiettyyn vähäpukeiseen ladyyn. Gaga on Ohad Naharinin luoma liikekieli ja – kuten Batsheva Dance Companyn koreografin ja ohjaajan uskomatonta uraa valottavasta dokumentista nopeasti tulee selväksi – myös tapa elää. ”Kuuntele kehoasi ja liiku rajojen yli”, Naharin kertoo monille oppilailleen. Ruumis ei ilmeisesti ole vain kuori, se on avain oman itsensä tuntemaan oppimiselle. Se on mielenkiintoinen konsepti – mutta niin on sen kehittäjäkin.

Tarina rakkaudesta ja pimeydestä

Eletään 1940-luvun loppua. Israel ei vielä ole itsenäinen valtio, vaan osa Iso-Britannian valvonnassa olevaa Palestiinan brittiläistä mandaattia. Aikakauden edelleen jatkuvat jännitteet tuntuvat Jerusalemissa, jossa kouluikäinen Amos Oz asuu euroopasta muutaneiden isänsä ja äitinsä kanssa. Isä haaveilee kirjailijanurasta, joka ei kuitenkaan etene. Lempeydestään huolimatta – tai sen takia – äiti alkaa musertua ympäristön ja traumojen paineissa.

Jäähyväiset

Israelilaiselokuva Jäähyväiset käsittelee vaikeaa ja tulenarkaa aihetta: eutanasiaa eli armomurhaa. Se onnistuu kuitenkin käsittelemään aihetta yhtä aikaa sekä vakavasti ja hienotunteisesti että kevyen humoristisesti ja koskettavasti.

The Congress

Puolalainen tieteiskirjailija Stanislaw Lem oli visionääri, jonka kirjallinen tuotanto on inspiroinut lukijoita ja populaarikulttuuria vuosikymmeniä. Hänen tunnetuin romaaninsa on vuonna 1961 ilmestynyt Solaris, jonka elokuvaversioksi ovat päivittäneet sekä Andrei Tarkovski (1972) että Steven Soderbergh (2002). The Congress pohjautuu Lemin vuonna 1971 kirjoittamaan romaaniin Futurologinen kongressi, mutta päivittää tarinan mielenkiintoisella käänteellä vastaamaan nykypäivän yhteiskunnan synnyttämiä haasteita.

Waltz with Bashir

Dokumenttielokuva mielletään autenttisissa oloissa kuvatuksi, totuutta noudattelevaksi teokseksi. Määritelmä sopii Ari Folmanin pitkälti rotoskooppitekniikalla toteutettuun, fiktion keinoja hyödyntävään dokumenttielokuvaan Waltz with Bashir vain osittain.