My Hero Academia: World Heroes’ Mission

Japanilaisanimaatio tarjoaa pieniä hetkiä ja jytisevää supersankaritoimintaa silmien ja korvien täydeltä, mutta loppua kohti sen paatoksellisuus alkaa turruttaa.

28.10.2021 08:31
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 29.10.2021

Japanilainen My Hero Academia -sarjakuva ja siihen perustuva animaatiosarja ovat jääneet minulle tuntemattomiksi suuruuksiksi, mutta järjestäytyneet supersankariryhmät ovat tietysti tuttuja Marvelin, DC:n ja Imagen sarjakuvalehdistä. My Hero Academiassa konsepti on viety vieläkin pitemmälle: viralliset sankarit ovat muodostaneet todellisissa ja kuvitteellisissa maissa toimivan varjoarmeijan, jolla on omat tukikohtansa ja byrokratiansa.

Aloitteleva sankari Deku joutuu melkoiseen myllytykseen sekaantuessaan terroristijärjestön juoneen. Järjestön tarkoitus on tuhota kaikki ”oikut”, eli jonkinlaisia supervoimia hallitsevat olennot. Näitä tosin My Hero Academian maailmassa on 80 prosenttia ihmisistä, vaikka se ei kuvassa näy.

Animaatio sekoittaa välillä fotorealistista ympäristöä hyvinkin tyyliteltyihin ja liioteltuihin hahmoihin. Paukut on varattu pitkiin toimintajaksoihin, jotka jyrisevät, paukkuvat ja välkkyvät niin, että katsoja tutisee tuolissaan – ja venyttävät perspektiivejä ja uskottavuutta niin, että osan aikaa niissä ei tahdo pysyä mukana.

Loputtoman epäitsekkäät sankarit valuvat litrakaupalla verta mutta jatkavat toimintaansa ja loputonta luentoaan aiheesta. Loppua kohti se alkaa turruttaa, ja räjähtämässä olevan pommin aikalaskurin kymmenen minuuttia kestävät viimeiset sekunnit lähinnä jo naurattavat.

Jouni Vikman

My Hero Academia: World Heroes’ Mission -elokuvan traileri

Lisää luettavaa