My Life with Liberace

22.8.2013 14:14
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 23.08.2013

Nykyään tuntuu uskomattomalta, ettei suuri yleisö yhdistänyt 1950-luvulla maailmantähdeksi singahtaneen Liberacen riikinkukkomaista show-persoonaa ja yksityiselämän homoseksuaalisuutta vielä 1970-luvullakaan, jolle My Life with Liberace sijoittuu. Tuolloin elettiin kuitenkin vielä maailmassa, jossa vallitsivat erilaiset säännöt sen suhteen, mikä on sopivaa yksityisyyden urkkimista – tai ainakin silloin puuttuivat monet härskin uteliaisuuden tyydyttämisen mahdollistavat median välineet, jotka nykyään ovat kaikkien sormien ulottuvilla.

Muut julkkikset ovat vuosikymmenten kuluessa tehneet töitä sukupuolisen suuntautumisen aiheuttaman leiman hälventämiseksi. Liberacen ainut ”ansio” tällä saralla on, että vaikka hän piti tiukasti kiinni heteroimagostaan, hän kieltäytyi hillitsemästä ylitsevuotavan näyttävän ja huomionkipeän persoonansa estotonta esittelyä. Kun hän ihastui johonkin nuoreen mieheen, hän marssitti tämän kaikkien nähtäväksi vaikka värväämällä komistuksen ajeluttamaan turkiksiaan esiintymislavalle Rolls-Roycella.

Valinnoillaan alati yllättävän mutta aina kiinnostavan Steven Soderberghin elokuva keskittyy maailmankuulun viihdyttäjän uran loppuvaiheisiin. Vuonna 1976 Liberace kohtasi komean Scott Thorsonin, ja heidän välilleen syntyi päihteiden, hyväksikäytön ja muun draaman, mutta myös intohimon täyteinen suhde, joka kesti 1980-luvun alkupuolelle. Jos piti Soderberghin Magic Mike -elokuvasta muutenkin kuin paljaan pinnan vuoksi, arvostanee myös ohjaajan tätä, vajavaisia hahmojaan syvästi ymmärtävää teosta.

Michael Douglasin rumuuttakin pelkäämättömässä roolisuorituksessa Liberacen suhteessa Thorsonia kohtaan kiteytyy koko tähden elämä: rakkaus kaikkeen kauniiseen, hoivausvaisto, narsistinen luonnehäiriö, kontrollifriikkiys ja jopa julma omistushalu. Douglasin Liberace rakastaa Thorsonia niin aidosti kuin mihin hänellä on edellytykset. Matt Damonin Thorson sukeltaa suhteeseen niin suin päin, että kun hän vihdoin pysähtyy miettimään asioita, hänen jalkansa eivät ole ulottuneet pohjaan enää pitkään aikaan. Douglasin ulkoisesti nappiin osuvaa mutta myös täydellisen sisäistynyttä, katsojan kannalta potentiaalisesti kiusalliset kohtaukset täydellä pokalla kuittaavaa roolisuoritusta komppaavat monet herkulliset sivuosasuoritukset.

Soderberghin keinot kääntää katsoja paikoin jopa naurettavien päähenkilöittensä puolelle on ulkoisesti kuin moukari mutta toimii kuin kirurgin skalpelli: keskelle kristallien loistetta hän liittää yhtäkkiä rankkoja kuvia kauneusleikkauksista. Luksus muuttuu samantien kultaiseksi häkiksi ja pintaliito oman elämänsä vankina olemiseksi. Ylellisyys ja hauskanpito ovat kovaa työtä, joka vaatii uhrinsa.

Liberacen elämä tuntuu monen homokliseen lähtökohdalta. Tähti ja tämän lähipiiri on myös helppo sormenosoittelun ja ivanaurun kohde. Ohjaaja ja pääosien esittäjät eivät puolustele hahmoja tai pyri pehmentämään heitä suurelle yleisölle sopiviksi. Ainut myönnytys sovinnaisuuden suuntaan on, lähes kuusikymppisen Liberacen ensi kertaa kohdatessaan Thorson oli oikeasti vasta 16-vuotias eikä nelikymppisen Damonin esittämä nuori aikuinen. Olisi silti sääli, jos joltakin hyvän elokuvan ystävältä jäisi My Life with Liberace katsomatta sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvien ennakkoluulojen vuoksi.

Kyseessä on loppujen lopuksi hyvin yleismaailmallinen kuvaus epäsuhtaisesta ihmissuhteesta, jossa rakkaus ja valtapeli sekoittuvat pahan kerran keskenään. Vasta loppupuolella elokuvassa alkaa kuultaa läpi alkuteos, kun naiivi, kodista toiseen ajelehtinut Thorson on muuttunut fiksuksi aikuiseksi, joka kykenee ymmärtämään suojattiaan. Samalla se myös muuttuu aikaisempaa perinteisemmäksi elämäkerraksi Liberacen viimeisistä vaiheista.

Scott Thorsonin muistelmateosta ei ole julkaistu suomeksi, joten kuuluisan kynttelikön takaisesta salaisesta elämästä kertovan alkuperäisen nimen sijaan ”suomennokseksi” on valittu kansainvälinen My Life with Liberace -titteli.

My Life with Liberace -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa