Näkymätön

9.5.2003 00:00
    MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

    Nicklas (Gustaf Skarsgård) on koulussa hyvin menestyvä ja kirjallisesti varsin lahjakas nuori mies. Äiti ei ole kuitenkaan päästänyt lähes aikuista poikaansa otteestaan, vaan pyrkii ohjaamaan poikansa elämää täysin oman mielensä mukaisesti. Nicklasin luokalla on myös sosiaalisesti aivan toisesta ääripäästä olevia nuoria, joilla elämä on jo hyvää vauhtia menossa vessasta alas. Pahin tapaus Annelie (Tuva Novotny) on ongelmaperheen tyttö, joka suorastaan vihaa itseään ja läheisiään. Hänen tukipylväät elämässä perustuvat rikoksiin, väkivaltaan ja kiristykseen. Annelie jääkin pian kiinni ryöstöstä, koska hänen hermostunut ”poikaystävä” ilmiantaa hänet poliisille. Annelie etsii luonnollisesti syyllistä koulustaan ja epäilyksen alle joutuu myös täysin ulkopuolinen Nicklas. Väistämättömän yhteenoton jälkeen mikään asia ei ole kuin ennen. Nicklas palaa kouluunsa, mutta kukaan ei näe tai kuule häntä. Vaikuttaa siltä, kun Nicklas olisi tullut näkymättömäksi.

    [Näkymätön]Näkymätön on vuoden kiehtovimpia nuorisoelokuvia, joka käyttää kerronnassaan hyvin poikkeuksellisia tehokeinoja. Väkivaltaa käytetään yksittäisinä impulsseina ja läpimurtoina haavemaailmasta todelliseen elämään. Yliluonnolliset elementit ja hillitty kauhukuvasto kuuluvat yleensä alan genre-elokuviin, mutta tässä ne on valjastettu pohjimmiltaan hyvin opettavaiseen tarinaan. Näkymätön ei ole kuitenkaan osoitteleva tai viisasteleva opetuselokuva. On silti mukava havaita, että Mats Wahlin romaaniin perustuvalla elokuvalla on myös sanottavaa pelkän jännitysviihteen lisäksi. Aikuisuuteen kasvamista ja omien tekojen seurauksia kuvataan harvoin näin viisaasti ja erityisesti nuoreen kohdeyleisöön tarkasti osuen. Se antaa hyvin tilaa omalle mielikuvitukselle ja kaikki elokuvan ratkaisut ovat kunkin katsojan itse päätettävissä ja omaan maailmankuvaan sovitettavissa.

    Stellan Skarsgårdin poika Gustaf Skarsgård on pääroolissa sympaattinen ja hyvin rehellinen näyttelijä, jolla on myös riittävästi ulkoista karismaa haastavaa roolia varten. Annelieta esittävä Tuva Novotny hoitaa pahan tytön roolin hyytävällä kylmyydellä, mutta häviää uskottavuudessaan selvästi Skarsgårdille. Näkymättömän on ohjannut varsin tuore parivaljakko Joel Bergvall ja Simon Sandquist, jotka ovat harjoitelleet elokuvakerrontaa mm. musiikkivideoilla ja lyhytelokuvalla Victor (1998), joka pääsi aikanaan jopa oscar-ehdokkaaksi. Näkymätön on harvinaisen onnistunut pitkä esikoisohjaus, joka toimii tekijöilleen varmasti hyvänä myyntiargumenttina seuraaviin projekteihin. Näkymätön on piristävä elokuvakokemus ajattelevalle katsojalle.

    Lisää luettavaa