Nälkäpeli

22.3.2012 16:48
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 23.03.2012

Kun viimeinenkin Harry Potter -elokuva jo tuli ja meni, ja Twilight-sarjakin on kohta filmattu kokonaisuudessaan, niin nuori yleisö kaipaa tilalle lisää fantasiakirjallisuuteen perustuvia elokuvia.

Tähän saumaan iskee sopivasti Nälkäpeli. Suzanne Collinsin kolmiosainen kirjasarja ei ole ehkä yhtä tunnettu kuin Harry Potter ja Twilight, mutta sillä on uskollinen fanipohja.

Tarina sijoittuu orwellmaiseen lähitulevaisuuteen. Totalitaarisessa Panem-nimisessä yhteiskunnassa seurataan kilpailua, joka on eräänlainen sekoitus tositelevisiota ja gladiaattoritaisteluja. Yhteisön jokaiselta 12 vyöhykkeeltä valitaan poika ja tyttö selviytymiskilpailuun, jossa vain yksi jää henkiin. Collins onkin kertonut saaneensa idean tarinaan seurattuaan televisiosta samaan aikaan Irakin sotaa ja reality-ohjelman kilpailijoita.

Elokuvan keskushahmo on 16-vuotias Katniss (Jennifer Lawrence), joka elää vaatimattomissa oloissa. Katniss pitää huolta äidistään ja pikkusisarestaan perheen isän kuoltua. Kun pikkusisar joutuu valituksi Nälkäpeliin, astuu Katniss vapaaehtoisesti hänen tilalleen. Samalta alueelta kilpailijaksi tulee Katnissiin salaisesti ihastunut Peeta (Josh Hutcherson). Alkaa tappava kilpailu, jossa vain toinen heistä voi selvitä.

Nälkäpeli on kiehtova fantasia, joka vetää vastustamattomasti mukanaan ensi hetkiltä alkaen, vaikka kirjojen maailma ei olisi ennestäänkin tuttu. Ohjaaja Gary Ross (Pleasantville, Seabiscuit) on rakentanut Collinsin tarinan pohjalta tyylikkään ja paikoin armottomankin seikkailun, jonka visuaalinen ilme on toimiva yhdistelmä realismia ja tulevaisuusfantasiaa.

Jennifer Lawrence ei turhaan saanut Oscar-ehdokkuutta Winter’s Bone -elokuvasta. Hän on loistava Katniss: yhtä aikaa herkkä ja voimakas. Stanley Tucci jää mieleen irvokkaana juontajana, ja hyytävän hyvän roolisuorituksen tekee myös PR-manageria esittävä Elizabeth Banks.

Elokuvana Nälkäpeli on älykkäämpi ja kypsempi kuin Twilight- ja Harry Potter -filmatisoinnit, joten ei tarvitse olla teini-ikäinen viihtyäkseen tämän elokuvan parissa. Nälkäpelin voi katsoa paitsi jännittävänä tieteisfantasiana myös onnistuneena satiirina järjettömäksi muuttuneesta televisioviihteestä. Jatkoa jää kaipaamaan, ja sitä on myös tulossa. Kaikki päänäyttelijät on pestattu jatko-osiin. Elokuvia on suunnitteilla yhteensä neljä: viimeinen kirja filmataan kahtena osana – siinäkin otetaan mallia Twilight- ja Harry Potter -elokuvasarjoista.

Jussi Huhtala

Nälkäpeli -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa